Kodeeritud kartulipuder

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Kroon

Mõte kartuliputru teha on mul juba hommikust saati, aga Dan Browni uus põnevik «The Lost Symbol» haarab oma püramiidide kodeerimise ja sümbolitega täiega endasse.

 Äkitselt kostab raadiost seitsmekümnendate hitt «Mashed potato time» ehk maakeeli «Kartulipudru aeg». Leierkastist kuulutatakse sama sõnumit, mis mul peas vasardab. «It’s the greatest, it’s the latest» («See on parim, see on trendikaim»). Muigelsui suundun kööki oma putru kodeerima.



Maailma parim on ikka vanaema kartulipuder kõrnete ja soolase hapukoorega. Sellesse putru memme sisse kodeeritud salasõnum oli armastus. Loomulikult võib puder pearoana soleerida, ent selle maitset võib pika sügise ja talve jooksul ka eri moodi täiendada. Trendikas kartulipuder on pigem vedel kui paks – seda peaks kuuma piima järk-järgult lisades silmas pidama.



Vanasti tegi vanaema imehead putru Jõgeva kollasest. Moodsal ajal on pudruks aga sobilikud hoopis keerulisemate nimedega sordid: Vinjetta, Quarta, Sekura. Vältima peaks spetsiaalselt poolkõvaks keetmiseks mõeldud kartulisorte Laura ja Arielle, mis ka parima tahtmise juures pudedaks ei muutu.



Kartulipuder pastinaagi ja säristatud peekoniga

•    5 suurt kartulit


•    1 pastinaak


•    1 šalottsibul


•    50 g võid


•    1,5 kl piima


•    veerand klaasi 35% rõõska koort


•    100 g peekonit


•    veidi soola ja muskaatpähklit



Pane patta külm vesi ja aseta pliidile. Pese ja koori kartulid ning pastinaak. Lõika kartulid neljaks ja tükelda pastinaak jämedalt. Pastinaagiga tee kärmelt, sest selle lõikepind läheb õhu käes kiirelt pruuniks. Keeda juurviljad korralikult pehmeks. Nõruta vesi ja auruta ilma kaaneta mõni hetk, et poti põhja jäänud vedelik haihtuks.



Tambi kartulid ja pastinaak pudrunuiaga hoogsalt pudruks. Tükivaba tulemuse saad, kui hõõrud kogu massi puulusikaga läbi jämeda metallsõela või kasutad spetsiaalset vändaga sõela.



Haki sibul peeneks ja pruunista võis. Kuumuta piim koos koorega kuni keemiseni. Tee potis pudru sisse keskele auk ning vala või ja piim auku, lisa ka sibul. Sega pudrunuiaga kiirelt ringitades kartulipuder läbi, maitsesta soola ja muskaatpähkliga. Tükelda peekon kuubikuteks ja prae tulisel pannil krõbedaks. Peekoni võid segada pudru sisse või pakkuda kõrvale.



Veel kartulipudru kodeerimise ideid:


Kala kõrvale

•    Piim, või, keedetud ja püreestatud värsked rohelised herned, peale riivitud Gouda juust.


•    Hapukoor, magus sinep, vees leotatud sinepiseemned, värske hakitud till.


•    35% koor, keedetud ja püreestatud brokoliõisikud või lillkapsas, hakitud värske tüümian ja murulauk.



Kana juurde

•    Kuum piim, või, kooritud ja keedetud õun, keedetud ja püreestatud juurseller.


•    Ricotta, õhkkuivatatud sink, päikesekuivatatud tomatid, röstitud piiniaseemned.


•    Mascarpone, tükeldatud oliivid, riivitud parmesan, basiilik.



Tugeva lihaga

•    Või, koor, pannil ilma rasvata röstitud ja hakitud mandlid või india pähklid.


•    Hapukoor, sutsu konjakiga hautatud hakitud šampinjonid ja sibul.


•    Piim, või, tumedas õlles hautatud mustad ploomid ja šalottsibulad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles