Kolga-Aablaski keedetakse õunamoosi. Ent tulisema maitsega, selgub sealse kodurestorani MerMeri perenaise Merrit Kiho retseptist.
Vürtsikas õunamoos ehk tšatni
Sel aastal kurdavad kõik tuttavad ja võhivõõradki kui ühest suust, et õunad ajavad üle ääre, mis teisisõnu tähendab, et maad on haaranud suur õunauputus, mille tagajärgede likvideerimine käib juba üle jõu. Meie küla elanikel on rohkem vedanud, sest siinsed rannaääre puhastajad kaks šoti mägiveist (ema ja tütar) on tänulikult nõus ära sööma pisimagi õunaubina, mis neile ette antakse.
Tahtmatult vilksab mul läbi pea mõte: kui maitsev küll võiks olla niimoodi toidetud mägiveise liha... Kui aga koduaias laiutavad ainult õunapuud, mitte veised, siis allpool on veel üks võimalus õuntest lahti saada.
Vürtsine õunamoos ehk tšatni
Kogusest jätkub paari 0,5 l purgi tarbeks.
• 1 kg hapukaid õunu
• üks keskmine sibul
• 2 kaneelipulka
• 2 sl värsket riivitud ingverit
• 1 tl karrit (kes rohkem vürtsi tahab, võib karri asendada 3–4 pisikese kuivatatud tšillikaunaga)
• 5 dl suhkrut
• 1 dl palsamiäädikat
• 2 dl rosinaid
• 0,5 tl soola
Koori õunad, puhasta seemnetest ja tükelda pisemateks kuubikuteks. Haki sibul peeneks ning sega koos sellega potti kaneelipulgad, riivitud ingver, karri või tšillikaunad, suhkur, palsamiäädikas, rosinad ja sool. Keeda tasasel tulel kõik pehmeks ja sule purki.
Tšatnit sobib mekutada juustu kõrvale. Aga nii mõnigi MerMeri külastaja on leidnud, et see maitseb hästi ka koos lihaga või lihtsalt saiale määrituna.