Lapsed, vanurid ja rasedad ei tohiks idandeid süüa
Tervishoiuorganisatsioonide avaldatud teadaandes seisab, et ehkki idandeid nähakse enamasti tervisliku näksimisena, võivad need sisaldada ohtlikke baktereid, kirjutab CBC.
Eelkõige ohustavad idandite sööjaid salmonelloos ja E. coli O157:H7-nimeline bakter, mis tekitab kõhuhädasid.
«Lapsed, eakad, rasedad ja nõrgenenud immuunsusega inimesed on nende bakterite suhtes eriti tundlikud ega tohiks üldse värskeid idandeid süüa,» seisab avalduses.
«Samuti peaksid nad vältima küpsetatud idandite söömist, kui pole kindel, et need täielikult läbi küpsenud on,» lisasid asjatundjad.
Salmonelloosi sümptomid ilmnevad enamasti 12-36 tundi pärast saastunud toidu söömist. E. coli O157:H7 puhul, millega saastunud vee joomise tõttu suri 2000. aastal Kanadas Walkertonis seitse inimest, ilmnevad sümptomid aga kahe kuni kümne päeva pärast. Nendeks on iiveldus, kõhulahtisus, oksendamine, palavik ja krambid kõhus. Äärmuslikel juhtudel võib see bakter ägedat neerupuudulikkust tekitada.