Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Teadlased aretasid kaua värskena püsiva õunasordi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Malus floribunda
Malus floribunda Foto: Wikipedia.org

Austraalia teadlaste sõnul aretasid nad õunasordi, mille viljad püsivad puult võetud õunte värskuses üks kuu.

Teadlastel kulus uue õunasordi aretamiseks 20 aastat, edastab abc.net.au.

Õunasort, mis veel praegu kannab nime RS103-130, püsib toatemperatuuril värskena 14 päeva, kuid külmutuskapis üks kuu ja kauemgi.

Uus õunasort saadi rohkeõielise Aasia õunasordi Malus floribunda geenide manipuleerimisel.

«Uue sordi õunad on vastupidavad ja 14 päeva toatemperatuuril ei muuda nende lõhna-ega maitseomadusi. Veel paremini peavad need õunad vastu jahedas,» selgitasid aretajad.

Ka on uus sort haiguse-ja putukakindel ning tal ei teki niinimetatud tumedaid plekke. Lisaks on neil õuntel meeldivalt mahe magus maitse.

Aretajate sõnul on maailmas üha suurem nõudmine õunte järele, mis on haiguskindlad, mis ei vaja putukatõrjet ega kaota transportimisel häid omadusi.

Tagasi üles