Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Usbeki stiilis pilaff

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artikli foto
Foto: Kadri Kroon

Külma tuule lõõtsumise aeg on pilafi jaoks just see õige. Turult ostetud värske rasvane lambaliha, lõunamaised vürtsid ja tõhus riisiannus moodustavad omavahel maitsemeeli ergutava koosluse.


Ukrainlasedki teevad väga head pilaffi, aga usbekkide oma vastu see ei saa. Meie restauraatorist peresõber Sergei valdab pilafi tegemise saladusi tänu oma usbeki sõbra emale. Neile on pilaff rahvusroog, mille valmistamise nippe pärandatakse põlvest põlve.



Erilise maitse annavad riisile ja lihale barbarissid. Neid ja muidki maitseaineid leiad turult või Tallinnast Piprapoest. Müüakse ka pilafi valmis maitsesegusid, kuid enne kui neid lisad, uuri, millest segu koosneb.



Maitsestamine on pool kunstist, teine tähtis asi on piisavalt sõmera riisi kasutamine. Sergei eelistab rohkete katsetuste tulemusena Veski Mati oma. Vee täpne kogus võib varieeruda, siin mängib rolli nii pliidi kuumusaste, päeva õhuniiskus kui ka riisi kvaliteet.



Sergei usbeki sõbra pilaff

•    900 g – 1 kg lambaliha koodi küljest


•    500 g porgandeid


•    2 suurt hakitud sibulat


•    1,5 kg pikateralist riisi


(parim on Veski Mati sõmer riis)


•    1,5 sl pilafi maitsesegu


•    soola maitse järgi


•    2 tervet küüslauku


•    600 ml + 200 ml vett


Maitsesegu jaoks


•    vürtsköömneid


•    kuivatatud barbarissi


•    paprikapulbrit


•    kurkumit


•    mõned safraniniidid



Osta lambakoot ja lõika liha kondi küljest lahti. Ära eemalda rasva, sest usbekkide arvates on rasvata lambaliha kuiv nagu kitse oma. Tükelda liha umbes 3 cm kuubikuteks. Koori porgandid ning lõigu 5 cm pikkusteks ja 0,5 cm laiusteks ribadeks. Pese riis korralikult läbi ja pane pooleks tunniks külma vette likku.



Pruunista liha suures kaanega ahjupotis omas rasvas maksimumkuumusel 15 minutit. Lisa porgandiribad ja hakitud sibul. Keera pliidil võimu väiksemaks ja prae veel veerand tundi.



Siis puista lihale 1 sl jagu maitsesegu ja veidi soola ning hauta 5 minutit, aeg-ajalt segades.


Nõruta riis ja vala liha peale potti. Suru koorimata küüslaugud tervena riisi sisse. Kalla tuline vesi lusikat kasutades ühtlaselt riisile.



Vett peaks olema mitte rohkem kui 1 cm jagu üle riisi pinna. Ära sega, pane potile kaas peale ja vähenda veelgi kuumust. Kümne minuti pärast kalla allesjäänud 200 ml kuuma vett sisse ja raputa pool supilusikatäit maitseaineid riisi peale. Hauta veel kümme minutit, sega puulabidaga korra läbi ja ongi pilaff valmis. Mulle maitseb hapukoorega, aga usbekid ja Sergei jätavad koore panemata.

Kommentaarid
Tagasi üles