Toitumisekspert: magusad joogid tuleks maksustada

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magusad joogid on ülekaalu eest samavõrra vastutavad kui liigsööminegi.
Magusad joogid on ülekaalu eest samavõrra vastutavad kui liigsööminegi. Foto: Bildhuset / Scanpix

Teiste seas USA valitsust nõustanud toitumisekspert Barry Popkin arvab, et magusad joogid tuleks panna maksu alla ja maksumäära peaks tõstma seni, kuni inimesed neist võõrduvad.

Popkini arvates võiks mure ülekaalulisusega märkimisväärselt väheneda, kui inimesteni jõuaks sõnum, et lisaks söömisele teeb paksuks ka joomine, vahendas Reuters.

Sõltuvalt riigist moodustavad suhkrurikkad joogid inimeste päevasest kaloritehulgast 10-25 protsenti, märkis Popkin. Ta lisas, et loomulikult pole magusate jookide tarvitamine ainuke ülekaalulisuse põhjus, kuid asi on viimase 25 aasta jooksul oluliselt muutunud.

Teinud ülekaalulisust ja toitumist käsitlenud uuringuid nii USAs, Euroopas, Aasias kui ka Lähis-Idas, julgeb Popkin väita, et magusate jookide tarbimisel vee asemel lasub viimase 30 aasta kaalutõusus süüd kolmandiku või isegi kahe kolmandiku võrra.

Seda arvesse võttes on ta veendunud, et praegused tervisekampaaniad keskenduvad liialt liikumisele ja toitumisele ning jätavad tähelepanuta sellised kaloripommid nagu mahlad, alkohoolsed joogid, limonaadid ja piimakokteilid.

Et panna inimesed magusate jookide asemel taas vett või suhkruta teed-kohvi jooma, läheb Popkini hinnangul üsna palju aega, ehk isegi kümme aastat. See aga ei tohiks terviseasjade üle otsustajaid heidutada ja nad peaksid siiski võitlusesse asuma. Eeskujuks tuleks võtta võitlus suitsetamise ja tubaka vastu ning relvaks maksud, pakkus teadlane.

Popkini idee järgi peaks suhkrurikastele jookidele peale panema kõige suurema maksu, dieetjookidele veidi väiksema ja vesi peaks olema maksuvaba. «Kui see maks suurendaks kulutusi 15-20 protsenti, oleks sel inimeste võõrutamisele magusatest jookidest märkimisväärne mõju,» oli Popkin veendunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles