Hispaania Almería ülikooli teadlaste sõnul on kalamarjas leiduvad rasvhapped kasulikumad kui kalalihas leiduvad rasvhapped.
Uuring: kalamarja rasvhapped on kasulikud
Kaladest on viimastel aastatel lausa kohustuslik terviseroog saanud, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet European Journal of Lipid Science and Technology.
Kalas leidub näiteks eikosapenteenhapet (EPA) ja dokosaheksaeenhapet (DHA), mis näiteks vähendavad südamehaigustesse haigestumist ning aitavad ennetada infarkti.
Viimastel aastatel on püütud selgitada, millised kalad ja kui palju kasulikke rasvhappeid sisaldavad. Siiani on uuringutes keskendutud ainult kalalihale. Kalamarja uuringuid on minimaalselt.
Hispaania teadlased võrdlesid 15 Hispaania vetes püütava kala marja rasvhappe koostist. Lisaks kaladele võeti vaatluse alla ka koorikloomi ja tindikala.
Uuring näitas, et EPA ja DHA tase kalamarjas on väga kõrge ning kahjulike rasvhapete osakaal on kalamarjas väiksem kui kalalihas.
Teadlaste sõnul on kalamarjas kõige rohkem kasulikke ja kõige vähem kahjulikke rasvhappeid.
Kõige parem rasvhappekoostis on tursa, lõhe ja merivarblase marjas.