Mõistagi on puu- ja köögivilju kõige kasulikum süüa värskelt. Kui aga lõputult ei jaksa või üle jääb, nagu varasügisel juhtuma kipub, siis toidu sisse panna. Mida teevad õunte, sibulate ja porganditega need, kes kokkamisega sinasõbrad?
Mida maitsvat valmistada õuntest, porganditest ja sibulatest?
ÕUNAST
Perenaise pagariäri eestvedaja Eva Palu
Ahjusaiad õunte ja juustuga
Ahjusaiad nagu ikka, kuid õunad lisavad kattele mahlasust. Kasutada võib nii röst- kui ka tavalist saia.
• 4 viilu saia
• 2 õuna
• 75 g Gouda juustu
• veidi võid
Puhasta, koori ja tükelda õunad ning prae pannil võiga pehmeks. Soovi korral lisa pisut kaneeli. Riivi juust.
Pane saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata õuntega ja raputa kõige peale juustu. Küpseta 200-kraadises ahjus, kuni juust on pealt sulanud ja saiad krõbedad.
Aiasaaduste salat
See on lihtsasti valmiv salat värskest kraamist aiast või turult. Võid sellele lisada ka praetud suvikõrvitsaviile, idusid, keedetud muna, piinia- ja kõrvitsaseemneid.
Kogusest jätkub kahele sööjale.
• 1 salatipuhm
• 1 õun
• 1 keskmine porgand
• 3–4 sl feta juustu (võib asendada ka mozzarella või parmesaniga)
• 2 keskmist tomatit
• 1 kurk
• soovi korral 3–4 sl konservkikerherneid
Kastmeks:
• 0,5 dl oliivõli
• 1 tl veiniäädikat (või sidrunimahla)
• 1 tl vedelat mett
• soola, pipart
Pese salat ja rebi või lõigu väiksemaks, aseta kaussi. Eemalda õunal südamik ja viiluta – kui kasutad oma aia õunu, ei ole vaja koorida. Riivi porgand jämeda riiviga. Tükelda tomat ja kurk. Tõsta komponendid koos kikerhernestega salatile.
Sega kokku kastme ained, kalla salatile ja sega läbi. Tõsta peale murendatud feta juust ja serveeri kohe.
PORGANDIST
Kokk Aleksander Ugur
Porgandi püreesupp maapähklitega
Seda suppi pakutakse sel nädalal ka Otepää kohvikus L.u.m.i.
Kogusest jätkub kahele sööjale.
• 100 g porgandeid (1 suurem või 2 väiksemat)
• veerand sibulat
• 1 küüslauguküüs
• 1 sl maapähkleid + veidi kaunistuseks
• 2 sl 35% vahukoort
• paar saiaviilu
• 1 sl ürdiõli
• maitse järgi soola ja pipart
• noaotsatäis riivitud muskaatpähklit
• veidi võid ja toiduõli
Haki küüslauk ja sibul ning kuumuta vähese õli ja võiga. Lisa peeneks hakitud porgand, kuumuta, lisa 1,5 dl vett ja hauta läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Püreesta ja kuumuta uuesti, lisa rõõsk koor ning riivitud muskaatpähkel. Tulemus peab jääma kreemjas.
Puhasta maapähklid käte vahel koortest ja rösti pannil väheses õlis. Lisa supi sisse ja kuumuta läbi.
Saiakrutoonideks lõika sai väikesteks kuubikuteks ja maitsesta-sega vähese ürdiõliga (õli võiks sisaldada natuke küüslauku, sidrunikoort, tüümiani, laimimahla, basiilikut, soola, pipart). Küpseta saiakrutoonid ahjus krõbedaks.
Lõika maapähklid laastudeks.
Aseta serveerimisel supile kaunistuseks veidi saiakrutoone, maapähklilaastusid ja paar tilka ürdiõli.
Stilist Merit Boeijkens
Mahlane porgandikook
Olen katsetanud erinevaid porgandikooke, kuid see oma mahlasusega on jäänudki läbi aegade mu lemmikuks.
• 200 g jahu
• 250 g suhkrut
• 2 tl kaneeli
• 1/2 tl soodat
• 125 g (1 1/2 dl) toiduõli
• 2 muna
• 120 g kookoshelbeid + 1 tl vormi vooderdamiseks
• 300 g purustatud konservananassi
• 250 g riivitud porgandeid
Katteks:
• 200 g toorjuustu (Philadelphia)
• 50–100 g tuhksuhkrut
• 1 tl vanillisuhkrut
Kaunistuseks:
• 1 purk konserveeritud ananassirõngaid
• kokteilikirsse
Sega omavahel kuivaineid. Lisa õli, munad ja riivitud porgand ning nõrutatud ananassitükid. Määri lahtikäiv 24 cm läbimõõduga tordivorm võiga, puista üle kookoshelvestega, vala tainas vormi ja küpseta 175-kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni tainas enam tiku külge ei jää. Lase mõni minut vormis jahtuda ja tõsta koogirestile.
Nõruta ananassirõngad ja immuta ülejäänud siirupiga kooki – ära koonerda. Kõige mugavam on immutamiseks kasutada silikoonpintslit.
Sega toorjuust, tuhksuhkur ja vanillisuhkur ning määri koogile. Tõsta ananassirattad õiekujuliselt koogile. Iga rõnga auku aseta kokteilikirss.
SIBULAST
Toiduajakirjanik Tuuli Mathisen
Sibula- ja/või kapsapirukas
See põnev pirukas pärineb tegelikult Peipsiveerel elavalt Ritalt, kelle hõrgutavat küpsetist teatakse kogu külas. Intrigeeriv on taina valmistamise moodus: ühelt poolt on tegemist biskviittaina omaga sarnaneva valmistamisloogikaga, kuid üllatajaks on majonees, mida lisatakse üsna ohtralt. Sama pirukat võib proovida teha nii sibula, kapsa kui ka nende seguga. Võin kinnitada, et tulemus on maitsev.
• 3 suuremat muna
• 1 sl hapukoort
• 5 kuhjaga sl jahu
• 250 g rammusat majoneesi
• 0,5 tl soodat + 0,5 tl kanget toiduäädikat, lusikas kokku segatuna
• u 350 g sibulat või 500 g kapsast või mõlemat pooleks
• soola ja pipart
• võid või õli ja või segu
Haki sibul ja/või kapsas ja prae pannil võis või õli ja või segus kergelt läbi, kapsas võiks jääda veidi krõmps. Maitsesta soola ja pipraga.
Taina jaoks vahusta munakollased, lisa hapukoor, jahu, majonees, omavahel kokku segatud äädikas ja sooda. Vahusta ka munavalged ja sega ettevaatlikult ülejäänud taina sisse.
Määri ahjuvorm võiga (26–28 cm läbimõõduga või poole ahjuplaadi suurune), kalla pool tainast vormi põhja. Laota peale läbipraetud sibul-kapsas. Kalla sellele teine pool tainast ja küpseta 180–200-kraadises ahjus, kuni pirukas on kuldpruun ning tainas ei jää enam tiku külge.
Maitseb hästi nii soojalt kui ka järgmisel päeval jahtunult.
Viis peotäit päevas
Kas teie sööte iga päev ära 500 g ehk umbes viis peotäit puu- ja köögivilju? Kui mitte, siis püüdke seda teha, eriti nüüd, kui kodumaine värske kraam aias-põllul küps, soovitab Tervise Arengu Instituut oma tänavusügiseses teavituskampaanias «Sööme ära».
Just selline on puu- ja köögiviljade kogus, millest alates võib täheldada nende haigusi ärahoidvat toimet. Seejuures võiksid viiest peotäiest kolm olla köögi- ja kaks puuviljad.
See nädal on kuulutatud porgandi-, järgmine õuna- ja ülejärgmine sibulanädalaks, mil paljud söögikohad ja poed teevad temaatilisi sooduspakkumisi. Vt lisa www.toitumine.ee.