Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Magus, mis sulab suus

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Jaan Heinmaa / «100 kooki 3»

Kõigel sõbrapäevaga seonduval on magus mekk juures. Sestap pole ka patt kulutada jupikest tänasest või homsest koogi tegemisele. Ükskõik, kas võtate ette mõne vana lemmiku või katsetate uut.

Kuigi koogi küpsetamiseks ei pea ilmtingimata olema mõni tähtpäev, leiab veebruarikuust koogiga tähistamist väärivaid päevi õige mitu. Homme on sõbrapäev, kui võib sõpra, armsamat, aga miks mitte ka peret magusa suutäiega rõõmustada.



Järgmisel nädalal tuleb vastlapäev, kui kukli asemel võib ka mõnd muud vahukoorega maiust pakkuda. Ning siis saabub vabariigi aastapäev, kui pidukook on suisa kohustuslik.


Alljärgnevad koogiretseptid ei kuulu tihkete jahukookide sekka, vaid on pigem mõnusalt mahlased ja sulavad suus.



Kõik retseptid on pärit Angeelika Kangi, Lia Virkuse ja Pille Endeni raamatust «100 kooki 3».



Halvaa-küpsisekook

•    100 g võid


•    1 pk (200 g) halvaad


•    2 pk (à 180 g) küpsiseid


•    1 purk (400 g) kondenspiima


•    3 sl piima


•    2–3 dl pohlamoosi


Vahusta või ja sega tükeldatud halvaaga. Lisa purustatud küpsised, kondenspiim ja piim ning sega hoolega läbi. Tõsta segu külma veega loputatud või toidukilega vooderdatud 18–20 cm läbimõõduga vormi või kaussi kihiti pohlamoosiga. Suru mass tihedalt kokku ning lase 3–4 tundi külmkapis seista. Enne serveerimist kummuta kook kausist välja ja kaunista.



Sõbrapäeva šokolaadikook

Põhjaks


•    200 g tumedat šokolaadi


•    200 g võid


•    200 g suhkrut


•    4 muna


•    näpuotsatäis soola


•    4 sl nisujahu


•    1 sl vanillisuhkrut


•    100 g kuivatatud kirsse


Vahele


•    300 g maasikamoosi


•    2 dl 35% rõõska koort


•    200 g maitsestamata toorjuustu


•    2 tl vanillisuhkrut


•    0,5 dl suhkrut



Kaunistuseks


•    roosasid või punaseid nonparelle


Eralda munakollased valgetest. Sulata või ja tükeldatud šokolaad väikeses kastrulis. Vahusta munakollased suhkruga. Lisa vahustamist jätkates sulašokolaad. Sega kirsid jahuga ja lisa taina hulka. Lõpuks vahusta munavalged soolaga ja sega taina hulka. Vala 24 cm läbimõõduga võiga määritud lahtikäivasse vormi. Küpseta 200 °C ahjus 40 minutit.



Lase jahtuda. Lõika kaheks kettaks ja tõsta alumine serveerimisalusele. Määri peale pool maasikamoosikogusest. Vahusta koor suhkru ja vanillisuhkruga, sega toasooja toorjuustuga. Tõsta pool vahukogusest moosile. Kata teise koogikettaga ning määri samuti peale moosi ja vahukoort. Vahetult enne serveerimist puista tordile nonparellidest süda.



Hapukoore-banaanikook

Põhjaks


•    2 muna


•    2 dl suhkrut


•    2 dl hapukoort


•    3 dl nisujahu


•    1 tl küpsetuspulbrit


•    2 tl kakaod


Täidiseks


•    6 dl hapukoort


•    3 banaani


Kaunistuseks


•    1 dl hapukoort


•    1 sl suhkrut


•    kakaod



Põhja valmistamiseks vahusta munad suhkruga. Lisa hapukoor ning eelnevalt omavahel segatud jahu, kakao ja küpsetuspulber. Sega ühtlaseks tainaks ja vala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 C ahjus 10 minutit. Proovi küpsust tikuga. Lase valmis põhjal jahtuda ning lõika kolmeks võrdse suurusega tükiks.



Tõsta esimene tükk serveerimisalusele, kata pealt 2 dl hapukoorega. Koori ja viiluta banaanid. Laota pool banaanikogusest hapukoorega kaetud põhjale. Tõsta peale teine tükk, kata 2 dl hapukoorega ja ülejäänud banaaniviiludega. Tõsta peale kolmas tükk ning kata ülejäänud hapukoorega. Lase koogil kuni järgmise päevani külmas seista. Enne serveerimist kata suhkruga maitsestatud hapukoorega ning sõelu peale kakaod.

Märksõnad

Tagasi üles