Kevadpühade traditsioonilist kohupiimamaiust pashat võib teha ka uudsemalt, segades sellesse šokolaadi, jõhvikaid ja marmelaadi.
Sulata pashasse šokolaadi
Tahate seekord lihavõtteks tihke kohupiimamagustoidu pasha asemel midagi muud? Või vähemasti ei taha seda klassikalist kevadpühadesserti teha vanaviisi?
Kui nii, siis proovige Kalevi šokolaadivabriku tootearendaja Gerli Oja pasharetsepte, kus koostisainete nimistus on oluline roll hoopis šokolaadil. See teeb pasha tummisemaks ja põnevamaks, nii et isegi pashast tüdinud saavad mõnusa maitseüllatuse.
Gerli Oja kasutas oma pashaloomingus Kalevi šokolaade ja komme, pashavormiks sobib aga tema sõnul lisaks marliga vooderdatud spetsiaalsele puust vormile ja sõelale ka auguga lillepott. Isegi kohvimasina suuremat mõõtu filtrikopsik ajab asja ära ja vormi vooderdusekski võib tarvitada paberfiltreid.
Šokolaadipasha marmelaadiga
• 500 g tavalist pakikohupiima
• 1 dl vahukoort
• 75 g võid
• 100 g marmelaadikomme
• 100 g suhkrut
• 100 g tumedat šokolaadi
Kaunistamiseks
• mandlimartsipani
• pisut tumedat šokolaadi
• mandlilaastusid
Tükelda marmelaadikommid. Kuumuta vahukoor peaaegu keemiseni, sulata selles hakitud šokolaad ja või. Sega kausis kohupiim, suhkur, marmelaadikommid ja lisa juurde koore-šokolaadi-või segu.
Vala segu niiske marliga vooderdatud pashavormi või sõelale ja jäta ööks külmikusse alusele nõrguma.
Enne serveerimist kaunista pasha martsipanist mesilastega. Mesimummude valmistamiseks vooli näppude vahel martsipanimassist pisikesed pätsikesed, joonista neile sulašokolaadiga triibud ja silmad. Tiibadeks säti mandlilaastud.
• 500 g tavalist pakikohupiima
• 1 dl vahukoort
• 100 g valget šokolaadi kookose ja jõhvikaga
• 75 g võid
• 100 g kuivatatud jõhvikaid
• 50 g suhkrut
Kaunistamiseks
• värvilisi karamellkomme
• mõni tükike tumedat šokolaadi
Leota kuivatatud jõhvikaid soojas vees, seejärel kurna korralikult. Kuumuta vahukoor peaaegu keemiseni, sulata selles tükeldatud šokolaad ja või. Sega kausis kohupiim, suhkur, jõhvikad ja lisa juurde koore-šokolaadi-või segu.
Vala segu niiske marliga vooderdatud pashavormi või sõelale ja jäta ööks külmikusse alusele nõrguma.
Enne serveerimist kaunista pasha karamellist liblikatega. Liblikate valmistamiseks aseta mõned kara-mellkommid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja hoia u 200 °C ahjus, kuni kommid on sulanud.
Ahjust võttes lase karamellidel jahtuda ja pane need pashale nõnda, et need meenutaksid liblikatiibu. Aseta «tiibade» keskkohta šokolaaditükike.