Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Paastuaja lõpetuseks

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Merrit Kiho

Kuigi igal koogiküpsetajal on oma toorjuustukoogi retsept, tahan esitleda üht tõeliselt rammusat maiust, mille algupära pidavat olema Ameerikamaal. Kui aga seda kooki mõõdukalt süüa, on see varsti lõppeva paastuaja mõistlikuks avaakordiks.

Valge šokolaadi ja toorjuustu kook


Põhjaks

•    100 g võid


•    1 dl suhkrut


•    1 muna


•    2 dl nisujahu


•    1 tl küpsetuspulbrit


•    0,5 tl kardemoni


Vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna, jahu, küpsetuspulber ja sega ühtlaseks. Vajuta tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse (u 24 cm läbimõõduga) koogivormi ja aseta see täidise valmimiseni külmkappi.



Täidiseks

•    600 g toorjuustu


•    2,5 dl kohupiimapastat


•    1 dl suhkrut


•    1 tl tärklist


•    2 tl vanillisuhkrut


•    3 muna


•    1 dl vahukoort


•    200 g valget šokolaadi


•    2 dl mustikaid või muid meelepäraseid marju (võivad olla sügavkülmutatud)


Kuumuta ahi 175 °C. Vahusta toorjuust ja kohupiimapasta kreemjaks. Sega sisse suhkur, tärklis ja vanillisuhkur. Vahusta ükshaaval juurde munad ja viimasena vahukoor. Sulata väikesteks tükkideks murtud šokolaad vesivannis ja lisa vedel šokolaad täidisele. Vala täidis koogipõhjale ja raputa peale marjad.



Küpseta ahju keskosas u 50 minutit. Kui kook kipub pealt liialt pruunistuma, kata fooliumiga. Keera temperatuur maha ja lase u 30 minutit jahtuvas ahjus järelküpseda.


Veinidest on selle koogi kõrvale suurepärane Chateau de Kintzeimi Pinot Gris 2005 Alsace’ist.

Märksõnad

Tagasi üles