Populaarses kokandussaates «Minu köök on parim» valmistati röstitud parti, mida serveeriti metsiku riisi ja meeporganditega. Proovi järgi!
Röstitud part metsiku riisi ja meeporganditega
Ettevalmistusaeg: 1 tund
Küpsetusaeg: 1 tund 30 minutit
Portsjonid: 4
KOOSTISAINED
- 1,8 kg terve part
- 50 g võid
- 1 punt beebiporgandeid, puhastatud
- 1 sl võid
- 1 sl mett
TÄIDIS
- 1 sibul, peeneks hakitud
- 1 tass värsket riivsaia
- ¼ tassi peeneks hakitud peterselli
- 80 ml apelsinimahla
- ¼ tassi (55g) hakitud kuivatatud ploome
- ¼ tassi männi pähkleid, röstitud
- 1 tl peeneks riivitud apelsinikoort, jahvatatud kaneeli, magusat paprikat, purustatud nelki
- ½ tl purustatud muskaatpähklit
- 25 g võid
KASTE
- 2 sl tuhksuhkrut
- 2 sl linnase äädikat (malt vinegar)
- 1 tass (250ml) kanapuljongit
- 1 apelsini peeneks riivitud koor ja mahl
- 2 sl apelsinimaitselist likööri
MANDLI JA METSIKU RIISI PILAFF
- 2 tassi basmati riisi
- 1 tass metsikut riisi
- 25 g võid
- 2 tl oliiviõli
- 2 küüslaugu küünt, purustatud
- ½ tassi lõigutud mandleid, röstitud
- näpuotsatäis muskaatpähklit
VALMISTAMINE:
1. Kuumuta ahi 220 kraadini.
2. Pese part seest ja väljast külma jooksva vee all. Kuivata õrnalt kuivatuspaberiga.
3. Täidise jaoks kuumuta suurel praepannil keskmisest veidi kõrgemal kuumusel või. Prae sibulad, kuni need on pehmed. Tõsta kaussi koos riivsaia, peterselli, mahla, kuivatatud ploomide, pähklite, koore ja poolte vürtsidega. Sega hoolikalt.
4. Tõsta täidis lusikaga pardi õõnsusesse. Seo jalad küpsetusniidiga kokku ja hõõru järgi jäänud vürtside segu pardile. Lase seista. Aseta part küpsetusrestile panni kohale. Lisa võitükid.
5. Rösti 1,5 tundi, niisutades iga poole tunni tagant leemega. Eemalda part restilt ja aseta see ahjuplaadile. Lase kergelt kaetult seista 30 minutit. Lõika lahti ahjuplaadil, et püüda kinni kõik mahlad.
6. Kastme tegemiseks sega kastmepannil madalal kuumusel suhkur ja äädikas kuni suhkru sulamiseni. Keera kuumus keskmisele tasemele ja küpseta segamata, kuni segu on karamellistunud. Eemalda kuumuselt. Lisa puljong, apelsinikoor, mahl ja liköör. Kuumuta uuesti segades 5 minutit, kuni karamell lahustub ja kaste on ühtlane ning paksenenud. Sega hulka lahtilõigatud pardi leent.
7. Pilafi tegemiseks keeda riisid eraldi keevas soolatud vees pehmeks. Kurna.
8. Aseta või, õli ja küüslauk väiksele praepannile madalale kuumusele. Sega või sulamiseni. Tõsta 10 minutiks kõrvale jahtuma. Sega riiside hulka ülejäänud koostisained.
9. Keeda porgandid kastmepannil keevas vees kuni need on pehmed. Kurna. Kuumuta suurel praepannil madalal kuumusel või ja mesi. Lisa porgandid ja keera kuumus keskmisele tasemele. Küpseta porgandeid veel mõni mitut, kuni nad on kaetud ja glasuuritud.
10. Serveeri lahti viilutatud part pilafi, porgandite, täidise ja kastmega.
Nõuanded:
- Kui on soovi, võib täidise küpsetada ka pardist eraldi õliga määritud küpsetusnõus.
- Roog on maitsev, kui serveerid seda aurutatud spinatiga.
- Kui eelistad vürtsikaid toite, proovi lisada täidise tegemisel sibulale veidi värskelt hakitud tšillit.
«Minu köök on parim» 4. hooaeg on telekanalis Sony Entertainment eetris tööpäeviti kell 19.00.