Kohupiim on üks lihavõttelaua peategelasi, mida paastule pühendunud jälle süüa võivad. Aga ka üks Angeelika Kangi lemmikuid, millest hõrku magusat ja soolast saab.
Pühadenäoga kohupiimalised
Kohupiima ja kodujuustu, mis argilaual igapäevased külalised, võib ülestõusmispühadel ka pisut teistsuguseks disainida kui tuttavlik topsiamps.
Muidugi, pasha võib olla üks kohupiimast piduroogi, ent ei pruugi, ütleb kokandusspets Angeelika Kang. Sobib ka kook või muu maius, miks mitte sootuks soolane suutäis, mille tegemist tavaliselt ette ei võta.
Tema köögis on kohupiim suur lemmik, eriti mis puudutab kooke ja magustoite. «Ja ka jääb selleks,» lisab ta.
Kohupiimaliste lett on aga praegu kirev. Angeelika pakub, et näiteks kohupiimapasta (3–5-protsendise rasvasisaldusega) sobib eri dessertide, samuti kohupiimatiramisu valmistamiseks, kreemjas ja tihke pagarikohupiim (nt Tere 9-protsendise rasvasisaldusega) kohupiimakookide küpsetamiseks, aga ka muudeks magustoitudeks.
Itaaliapärane, magusapoolsem vadakukohupiim ehk ricotta (nt Tervise kohupiim, 8-protsendise rasvasisaldusega) kõlbab nii soolastesse kui ka magusatesse roogadesse, sellest saab igat masti võideid ja leivamäärdeid, samuti küpsetada kooki või valmistada lasanjet. Pakikohupiim istub aga hästi dessertidesse ja küpsetistesse, ka pontšikute või sõrnikute tegemiseks.
Angeelika jagab oma viimaste aegade lemmikretsepte, mis kõik nägid ilmavalgust ka tema, Lia Virkuse ja Pille Endeni värskes ühisraamatus «Kohupiima- ja kodujuustutoidud 2». Nende seas on ka tema praegune koogilemmik, vaarika-kohupiimakook.
Vaarika-kohupiimakook
Vaarikakeedis annab sellele koogile kena värvi ja meeldiva pikantsuse. Kasuta paksemat sorti vaarikakeedist – selle võid asendada ka kirsikeedisega.
Kaheksale
Põhi
• 125 g võid
• l dl suhkrut
• l muna
• 3,5 dl jahu
Täidis
• 1 dl vaarikakeedist
• 200 g kohupiima
• 1 dl vahukoort
• 2 muna
• 1 dl suhkrut
Vahusta või ja suhkur ning lisa muna ja jahu. Suru tainas võitatud 24 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele või metallist muffinivormidesse. Eelküpseta 225 ˚C ahjus 10 minutit. Määri keedis põhjale. Vahusta kergelt munad ja suhkur, lisa kohupiim ja koor ning kalla segu tainapõhjale. Küpseta kooki 175 ˚C ahjus 20–25, väiksemaid 15 minutit.
Soojad ja krõbedad võileivad, mida võid valmistada nii grillpannil, võileivagrillis kui ka ahjus.
Neljale
• 4 viilu boccatta’t või röstsaia
• 2 sl oliiviõli
• 50 g külmsuitsulõhet
• 4 sl kodujuustu
• 1 tl mädarõigast
• 3 sl riivitud juustu
• musta pipart
Nirista saiaviiludele õli ja rösti (grill)pannil mõlemalt poolt kuldseks. Sega hakitud lõhe, kodujuust, mädarõigas ja riivitud juust. Maitsesta pipraga. Määri segu saiaviilude vahele ja grilli veel võileibu mõlemalt poolt paar minutit.
Õuna-kodujuustu pannkoogid
Kaneelimaitselised õunapannkoogid maitsevad hästi tuhksuhkruga serveerituna. Kasuta ilusa värvi saamiseks punast ja hapukamat sorti õuna.
Neljale
• 4 muna
• 1 sl suhkrut
• 1 õun
• 1 sl jahu
• 400 g kodujuustu
• 0,5 tl kaneeli
• 1 tl vanillsuhkrut
• praadimiseks võid
Klopi kausis lahti munad. Lisa suhkur, riivitud õun, jahu, kodujuust, kaneel ja vanillsuhkur. Prae pannil võis väikesed pannkoogid. Serveeri soojalt tuhksuhkruga.
Kohupiima-jõhvika magustoit röstitud leivapuruga
Hapuka jõhvikapüreega ja vähemagusa kohupiimakreemiga magustoit meeldib ka neile, kes magusast väga ei hooli. Jõhvikate asemel võid kasutada pohli.
Kuuele
• 400 g kohupiima
• 1 dl tuhksuhkrut
• 1 tl vanillsuhkrut
• 2 dl vahukoort
• 200 g jõhvikaid
• 0,5 dl tuhksuhkrut
• 2 kääru leiba
• 2 sl võid
• 1 sl fariinsuhkrut
• 0,5 tl kaneeli
Eemalda leivalt koorik ja purusta köögikombainis peeneks puruks. Sulata pannil või ja prae leivapuru, fariinsuhkrut ja kaneeli 5 minutit pidevalt segades, kuni leib karamelliseerub. Tõsta tulelt ja jahuta. Sega kohupiim, tuhksuhkur ja vanillsuhkur. Lisa vahustatud vahukoor.
Püreeri jõhvikad ja suru segu läbi sõela. Maitsesta püree tuhksuhkruga. Lao pokaalidesse kihiti kohupiimakreemi ja jõhvikapüreed. Raputa vahetult enne serveerimist peale leivapuru.