· Toored lihatükid lõigata parajateks kogusteks ja ülejäägid kohe sügavkülma, et kasutada vastavalt vajadusele.
· Ja mis kõige tähtsam – poodi ei tohi minna tühja kõhu või pohmakaga, siis kipuvad inimesed ostma liiga palju asju kokku, mida tegelikult nii väga vaja ei olegi!
Õile Aavik, Kuressaare Ametikooli toitlustuse valdkonna juhtõpetaja
· Kõrvitsa marineerimisel kasuta pehmet osa püree või kõrvitsamoosi valmistamiseks.
· Hoolikalt pestud köögiviljade koored kasutada puljongite valmistamiseks.
· Praeleemed kasuta ära suppide ja kastmete maitsestamiseks.
· Hakkmassidele lisa erinevaid peenestatud köögivilju.
· Lihakelmeid jm jääke kasuta puljongite valmistamiseks.
· Köögiviljade keeduleemed kasuta hiljem teiste toitude valmistamisel.
· Järele jäänud puljongid sügavkülmuta kas karpides või jääkuubikute kotis.
· Tuleta meelde esivanemate tarkusi toitude säästlikul valmistamisel.
Teet Laur, Rootsi saatkonna peakokk
«Pakuksin välja võimaluse osta odav, kodune vaakumpakendaja. Nende hinnad ei ole enam kõrged. Selliselt toidu säilitamine mõned päevad kuni nädal tavalises külmkapis tekitab kindlasti selle toidu järele isu, mille te muidu oleksite pannile kuivama jätnud või lihtsalt ära visanud. Tõenäoliselt on raske süüa kahel järjestikusel päeval sama toitu, mõnepäevase vahega aga tundub see jälle isuäratav.»
Andrus Laaniste, Tallink Spa Hotels restorani NERO peakokk
· Kui köögiviljad on korralikult pestud, siis saab koored ära kasutada puljongis.
· Ürditopsid saab uuesti kasvama panna.
· Loomulikult leivasupp ja saiavorm.
· Kasuta ka traditsiooniliselt vähemväärtuslikke, aga samavõrra maitsvamaid subprodukte: süda, maks, munad, kaelad, pugud jne.
Taigo Lepik, Swissôtel Tallinn peakokk
· Planeeri toidu koguseid – kui palju osta, mille jaoks, palju on sööjaid.
· Ära mine poodi tühja kõhuga – emotsionaalne vajadus kõige järele on liiga suur.
· Kasuta toitude valmistamisel retsepte või mõtle vähemalt läbi kogused.
· Mõtle, kas mõnest asjast on võimalik valmistada puljongit (kanakondid, kalaluud jne).
· Organiseeri toorained (külm)kapis lähtuvalt säilivusajast ja planeeri toidud vastavalt.
· Poes käi nädalas paar korda, mitte iga päev – mida tihedamini käid, seda rohkem jama ostad.