Saate «Minu köök on parim» 4. hooaeg on lõppenud. Viimases saates üllatasid võitjad kohtunikke oma meisterlike oskustega, kui valmistasid suurepärast šokolaadi-piparmündikooki.
«Minu köök on parim» võiduretsept: šokolaadi-piparmündikook
Ettevalmistusaeg: 30 minutit
Küpsetusaeg: 1 tund, 30 minutit
Portsjonid: 6
KOOSTISAINED
Serveerimiseks sulatatud šokolaadi
Kaunistamiseks piparmündilehti
ŠOKOLAADIVAHT
225 ml piima
525 ml vahukoort
600 g tumedat šokolaadi (70-protsendilise kakaosisaldusega), hakitud
3 muna, kergelt vahule löödud
ŠOKOLAADIKOOK
180 g tumedat šokolaadi (70-protsendilise kakaosisaldusega), hakitud
180 g taluvõid
3 muna
250 g suhkrut
1 tl vaniljeekstrakti
110 g nisujahu
0,5tl soola
PIPARMÜNDI FONDANT
450 g tuhksuhkrut
2 munavalget
2 sl glükoosisiirupit
1-2 tilka piparmündiõli (piparmündiessentsi)
PIPARMÜNDIHELBED
2 tassi suhkruasendajat (nt isomalt – suhkur, mis kuumenedes ei muuda värvi)
2 tilka piparmündiõli
PIPARMÜNDIKREEM
800 ml vahustatud vahukoort
2 sl tuhksuhkrut
60 ml piparmündi kreemilikööri (nt De Kuyper Crème de Menthe Green liköör)
1 tilk piparmündiõli
VALMISTAMINE
1. Kuumuta ahi 110 kraadini. Aseta küpsetuspaber 20 cm x 20 cm mõõdus ahjuplaadile.
2. Šokolaadivahu valmistamiseks sega kastrulis omavahel piim ja vahukoor ning kuumuta tasasel tulel 3-4 minutit. Pane šokolaad suuremasse kaussi ja vala peale kuum piima- ja vahukooresegu. Lase minut aega seista ning vispelda, kuni segu on ühtlane. Jäta mõneks ajaks jahtuma ning lisa siis munad. Vala pannile ja küpseta 30 minutit või kuni mousse ehk vaht keskelt kergelt võbiseb. Tõsta ahjust välja ja jahuta toatemperatuurile. Lase jahtuda ning lõika kuueks ühtlaseks ristkülikuks.
3. Šokolaadikoogi valmistamiseks kuumuta ahi 180 kraadini. Määri 20 cm x 20 cm mõõdus ahjuplaat võiga ning kata küpsetuspaberiga.
4. Sega kuumakindlas nõus omavahel šokolaad ja või ning aseta keeva veega kastruli kohale. Kuumuta, kuni segu on ühtlane.
5. Vahusta eraldi kausis munad, suhkur ja vaniljeekstrakt, kuni segu muutub kergeks ja kogus on pisut paisunud. Lisa juurde šokolaadisegu ning vahusta veel mõni minut. Sega sisse jahu ja sool. Seejärel vala segu ahjuplaadile. Küpseta 30 minutit. Kook on valmis, kui torkad puhta hambaorgi koogi keskele ning see jääb välja võttes puhtaks. Võta kook ahjust välja ja jahuta toatemperatuurile. Seejärel lõika kuueks ühtlaseks ristkülikuks.
6. Piparmündi-fondant’i tegemiseks sega omavahel kõik koostisosad, kuni oled saavutanud ühtlase taigna. Tõsta tainas tuhksuhkruga kaetud alusele. Sõtku 5 minutit. Puista taignarullile pisut tuhksuhkrut ning vormi taignast 30 cm suurune ristkülik. Lõika sellest 6 ühtlast ristkülikut.
7. Piparmündihelveste valmistamiseks pane potti suhkruasendaja ning kuumuta madalal kuumusel 5 minutit. Tõsta kuumust ning kuumuta 175 kraadini (katseta suhkrutermomeetriga). Lisa piparmündiõli ja sega ühtlaseks. Vala segu silikoonmati peale ja lase jahtuda. Kui segu on tahke, sõtku ja venita see tugevaks. Murra väikesteks tükkideks ning töötle segu köögikombainis või saumikseriga, kuni tekivad helbed.
8. Piparmündikreemi valmistamiseks, sega kausis omavahel kõik koostisained ja vahusta tugevaks vahuks.
9. Nüüd on aeg magustoit kokku panna! Määri sulatatud šokolaad taldrikutele ning lisa juurde fondant. Pane peale šokolaadikook ja selle peale šokolaadivaht. Puista üle piparmündihelvestega. Lisa kõige peale veel piparmündikreem ning kaunista piparmündilehtedega.