Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

11 vilja, milles on rohkem C-vitamiini kui apelsinis

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Linda Pärn
Copy
Artikli foto
Foto: SCANPIX

Kuigi uuringud on näidanud, et C-vitamiini tarbimine otseselt külmetushaigusi ära ei hoia, võib see siiski lühendada haigeks olemise aega ning muuta sümptomid leebemaks.

Enamasti usutakse, et apelsinis on palju C-vitamiini, tegelikult on seda ühes keskmises apelsinis kõigest 69.7 milligrammi, kirjutab magazine.foxnews.com. Kui tahad toidust võimalikult palju C-vitamiini kätte saada, söö lisaks alljärgnevaid toiduaineid.

Tšillipipar

Pooles tassis hakitud või viilutatud tšillipipras on umbes 107,8 mg C-vitamiini. Lisaks on Buffalo ülikooli teadlased avastanud, et kapsaitsiin (aine, mis teebki pipra nii teravaks), võib aidata leevendada liigese- ja lihasvalu.

Punane paprika

Tassitäis hakitud punast paprikat sisaldab ligi kolm korda rohkem C-vitamiini kui apelsin – 190 mg. Punases paprikas on ka rikkalikult A-vitamiini, mis on hea silmade tervisele.

Roheline paprika

Rohelises paprikas on C-vitamiini pisut vähem kui punases, kuid siiski rohkem kui apelsinis. Tassitäies hakitud rohelises paprikas on C-vitamiini 120 mg, mis on 200 protsenti soovituslikust päevasest annusest. Rohelises paprikas on ka parajalt palju tervislikke kiudaineid.

Brokoli ehk spargelkapsas

Brokoli on teada-tuntud tervisevili, mida soovitatakse eelkõige madala kalorisisalduse pärast. Lisaks on selles palju kiudaineid ja uuringud on näidanud, et sel võib olla ka vähivastane toime. Ühes portsjonis on umbkaudu 132 mg C-vitamiini.

Papaia

On tõestatud, et papaia söömine aitab puhastada põskkoopaid, see teeb naha klaarimaks ja luud tugevaks. Ühes tassi-suuruses portsjonis on umbes 88,3 mg C-vitamiini.

Maasikad

Tassitäies maasikates on 84,7 mg C-vitamiini, kuid lisaks ka tervislik doos foolhapet ja teisi toitaineid, mis teevad südame tugevaks. Lisaks on teada, et maasikate söömine teeb hambad valgemaks.

Lillkapsas

Väikeses lillkapsapeas on umbes 127 mg C-vitamiini, polegi vahet, kas eelistad seda ahjus küpsetada või teha pudruks. Lisaks on selles umbes 5 grammi kiudaineid ja 5 grammi valku.

Rooskapsas

Väikses kapsakeses on palju vähiga võitlevaid fütotoitaineid ja kiudaineid, kuid ka 74,8 mg C-vitamiini. Kui sulle ei meeldi rooskapsa kibe maik, on soovitav kapsapeakesi praadida, et tuleks esile nende loomulikult magus maitse.

Ananass

Lisaks 78,9 mg C-vitamiinile on ananassis ka bromelaiini - see ensüüm aitab paremini toitu seedida ja vähendab puhitust. Bromelaiinil on lisaks looduslik põletikuvastane toime, mis aitab pärast kõva treeningut kiiremini taastuda.

Kiivi

Kahes kiivis on kokku umbes 137,2 mg C-vitamiini. Lisaks on selles palju ka kaaliumi ja vaske.

Mango

Selles troopilises viljas on C-vitamiini umbes 122,3 mg. Mangos on lisaks ohtrasti A-vitamiini, mis samuti toetab immuunsüsteemi ja silmade tervist.

Märksõnad

Tagasi üles