Kõik kalasõbrad võiksid vahelduseks proovida räimi praadida rukkijahus ning juurde valmistada mõnusat porgandikreemi, värske kurgi äkist ja kartuli-õunarösti, soovitab restorani Kaljas peakokk Oleg Belousov.
Rukkijahus praetud räimed porgandikreemi, värske kurgi äkise ja kartuli-õunaröstiga
Soovitud kogus räimi puhastada ning paneerida kergelt rukkijahus, seejärel praadida või ja õliga keskmise kuumusega pannil mõlemalt poolt krõbedaks. Maitsestada soola ja sidrunimahlaga.
Porgandikreem:
Porgand – 150 gr
Küüslauk – 25 gr
Sibul – 75 gr
Rapsiõli – 50 ml
Päevalilleõli – 50 ml
Söögiäädikas - 1 tilk
Sool, valge jahvatud pipar – 1 gr
Koori porgandid ja lõika suuremateks kuubikuteks. Keeda porgandid vees pehmeks, seejärel kurna vesi ära. Lõika küüslauk ja sibul viiludeks ning keeda päevalille- ja rapsiõli segus vaiksel tulel kuni sibul ja küüslauk muutuvad klaasjaks, aga mitte pruuniks. Sega kõik kannmiksris ühtlaseks siidiseks massiks, lisa söögiäädikas, sool ja valge pipar.
Kurgi äkis (ehk kiirsoola kurk)
Soolalahus:
Joogivesi – 100 ml
Meresool peeneteraline – 8 gr
Õunaäädikas – 10 gr
Jääkuubikuid 100 gr
Valmista soolalahus: Sega kokku vesi, meresool ja õunaäädikas - segada kokku ja lisada jääkuubikud. Tõmba kurgist koorijaga pikuti õhukesed viilud ning pane soolalahusesse, lisa hakitud till. Viie minuti pärast on kergelt soolatud kurgid valmis kasutamiseks.
Kartuli-õunaröst
Kartul – 300 gr (kooritud)
Õun (võib olla hapukas) – 2 õuna
Koor - 2 sl
Jahu - 0,5 sl
Sool – 7 gr
Kanamuna – 1 tk
Suhkur – 5 gr
Must pipar (värskelt jahvatatud) - 1 ring pipraveskiga
Riivi kartul jämeda riiviga, lisa (kooritud) riivitud õun, koor, läbisõelutud jahu, kanamuna, sool, suhkur ja must pipar. Sega kõik korralikult läbi ja vormi pisikesed pätsikesed. Prae need kuumal pannil mõlemalt poolt kuldpruuniks. Seejärel küpseta ahjus 180 kraadi juures 4-5 minutit.