20. novembril on «Leiburi Leivategu 2013» finaal, kus selgub tänavune Eesti parim kodune rukkileib ja selle küpsetaja.Finaali pääses üheksa leivaküpsetajat Eesti eri paikadest. Üks finalistidest on Eha, kes viib finaalüritusele hindamiseks kaks leiba. Tema hommikusöögileiba on võimalik selle retsepti järgi järele proovida.
Koduse leiva retsept: hommikusöögileib
Hommikusöögileib
Vaja läheb:
1 liiter vett
1,1 kg täistera-rukkijahu
peotäis nisujahu
200 g juuretist
120 g suhkrut
4 tl meresoola
1 tl jahvatatud koriandrit
6 spl kaerahelbeid
3 spl oliivõli
2 spl linnaseekstrakti
Valmistamine
1 liiter vett, 200 g juuretist ja 400 g rukkijahu segada ja panna sooja kohta 16-24 tunniks seisma.
Seejärel lisada ülejäänud ained ja tainas läbi sõtkuda. Tainas panna võiga määritud vormidesse, teha pealt märja käega siledaks.
Pruunista pannil õlis kaerahelbed samal ajal segades, et need pruunistuksid ühtlaselt.
Lase kaerahelvestel jahtuda, seejärel raputa leibadele. Lase kerkida 2,5-3 tundi.
Pane vormid eelsoojendatud ahju (240 kraadi). Küpseta 10 minutit 240 kraadi juures ja seejärel 50 minutit 220 kraadi juures.
Võta leivad välja ja pritsi peale veidi vett, kata rätikuga ja lase 7-10 minutit jahtuda, siis kalla leivad vormidest välja ja kata rätikuga ning lase leibadel lõplikult jahtuda.
Leivad näevad tänu pealepuistatud pruunistatud kaerahelvestele väga isuäratavad välja. Pruunistatud kaerahelbed on justkui pähklid ja seda «pähklileiba» saavad süüa ka need, kes pähkleid ei talu.
See leib sobib suurepäraselt hommikusöögiks, kui putru pole aega keeta, sest kaerahelbed, mis tavaliselt pudru sees, on siin juba leiva peal.
1 kg leiva omahind on 45 senti, antud kogusest saab 2,2 kg leiba.