Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Helen Saluveeri ja Merle Liivaku malbe öösöök

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Liis Treimann

Mida süüa, kui tulete pimedatel öödel kinost? Nälg näpistab, kuid kõhule liiga teha ei taha. (Filmi)sõbrad Helen Saluveer ja Merle Liivak jagavad tervisesõbralikke ideid.

On selge, et suure lihakäntsakaga ei taha kõhtu mõne hilisema kinoseansi järel kiusata ei Pimedate Ööde filmifestivali aegu ega ka muidu.

«Organismi ei tohigi hilisel õhtul või öötundidel üle koormata, juba üksi unele mõjub see halvasti,» leiavad öösöömisest kõneldes PÖFFi moekino koordinaator Helen Saluveer ja ajakirjanik Merle Liivak, keda peale sõpruse ühendab veel lastele suunatud Kahvliahvi Kokakooli ohjamine.

Ole enda vastu leebe

Nad on ühte meelt, et pigem eelistada tervislikku öösnäkki ja olla iseenda vastu leebe, kui et anda kiusatusele järele ja ahmida külmkapist valimatult kõike või suunduda lähimasse kiirtoiduputkasse, kus pakutakse burgereid kehvast ületöödeldud toorainest. Kuigi sedagi on elus tehtud, tunnistavad mõlemad.

Helen Saluveer mäletab, et nooremana sai mõnigi kord öösel peolt tuldud ja kõht täis puugitud kõike, mida parasjagu kätte sai. Merle Liivak aga meenutab üht hilisõhtut, kui pärast kiirtoidu antireklaamina mõeldud dokumentaalfilmi «Super Size Me» (e.k «ülisuur mina») vaatamist suundus ta otsejoones ühte hamburgeritemplisse paradoksaalsel kombel filmi vallandatud pöörast burgeri ja Coca-Cola-isu vaigistama – ilmselt aitas see kõik tunded omal moel läbi seedida. Vahel võib ju kiirtoidulgi mõte olla. Seda ei pea ehk fanaatiliselt enesele keelama ja kui ikka isutab, siis vahel harva on mõistlik soovile järele anda. Korra kuus see kurja ei tee, igal õhtul üksnes sellega piirdumine aga küll.

Mõtle ette

Sellist öösööki asendama kõlbakski näiteks üks tervislikumat sorti pitaleivast burger, mis on täidetud toitva artišokihummuse ja kerge rohelisega. Muidugi tahab see Lähis-Ida köögist inspireeritud kiire öö­amps veidike päevast eeltööd, nii et hilistel tundidel ei nõuaks see muud kui soojendamist ja koostisainete kokkusättimist. «Kui tahta tervisesõbralikumat öösööki, on oskus ette mõelda oluline,» toonitab Liivak, kui ahjusooja pitaburgerisse mõnusalt kõhtu täitvat artišokihummust mõõdab. Üldse on pita tänuväärne: poolitamisel tekkiva tasku võib täita päevasöögist üle jäänud salati, lihaviilude, kastmepõhjaga – see on justkui taaskasutus köögis.

Taaskasuta

Samamoodi võib hilistel tundidel ära kasutada päevast järele jäänud tatraputru, segades juurde vürtsika kastme hapukoorest, mädarõika- ja sojakastmest (ilmtingimata öko-, nt Bio Tamari) ning sortsust oliiviõlist – kehale tasakaalustavalt mõjuv puder maitseb kastmega hea ka külmalt.

Samavõrd hea idee ahjuköögiviljade teiseks ringiks pärineb Liivakul Marika Blossfeldti raamatust: oliiviõli, soola, pipra ja rosmariini või tüümianiga küpsetatud porgand, pastinaak ja peet maitsevad imehästi ehedal võiga määritud rukkileival. «Aga leib peab olema tõhus maaleib. Mina ostan Viljandist Rohelise maja poest Ennu leiba,» mainib Liivak.

Ka magus suutäis on see, mille järele tuleb himu pahatihti just vastu ööd, tunnistavad mõlemad naised. Tükike tumedat šokolaadi pole patt, kuid saiakese, koogi või kommi võiks hilistel tundidel asendada tervislikuma maiusega, olgu või müslibatooniga, nagu moefilmide asjatundja Saluveer välja pakub. Tema tarvitab neis valge suhkru asemel pruuni roosuhkrut, kuid sellegi võib retseptist välja jätta, kasutades magusaandjana üksnes mett ja/või vahtrasiirupit.

Heleni tervislikud müslisnäkid

Neid müslisnäkke on mõnus ka kinno kaasa võtta ja sõpradele pakkuda, kui järele jääb, siis ka hommikusöögiks süüa. Koostisaineid võib varieerida sõltuvalt sellest, mis käepärasem. Samuti võib neid teha üldse suhkruta, kasutades mett ja/või vahtrasiirupit.

20–25 tk

•    200 g kaerahelbeid

•    100 g päevalilleseemneid

•    40 g seesamiseemneid

•    50 g Kreeka pähkleid

•    50 g rosinaid

•    veidi mustikajahu

•    50 g kuivatatud jõhvikaid või mustikaid

•    100 g võid

•    100 g pruuni roosuhkrut

•    3–4 sl mett

Sega kokku kaerahelbed, päevalille- ja seesami‑

seemned ning purustatud Kreeka pähklid. Pane segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti u 160 kraadi juures u 10 minutit.

Sulata pannil või, suhkur ja mesi, lisa hulka ahjust võetud segu, kuivatatud marjad, rosinad ja mustikajahu. Sega kokku nii, et kõik ained oleks võiseguga koos. Pane u 20 x 30 cm ahjuvormi põhja küpsetuspaber, vala mass vormi ja laota laiali, patsuta pealt kokku. Massi kõrgus peaks olema 1 cm. Hoia vormi u 130-kraadises ahjus 30–40 minutit. Võta välja ja lase jahtuda. Lõika sobiva suurusega tükkideks. Kui kohe kõik söögiks ei lähe, tasuks neid hoida külmkapis.

Heleni improviseeritud smuuti

Siia jooki võib kõike panna meelepärastes kogustes ja maitse järgi ning mõistagi ka koostisainetega improviseerida. Banaan võiks olla joogi peategelane, sest see aitab paremini uinuda, mustikad teevad kõhule head ja spinatist saab palju vitamiine.

Kahele

•    1–2 banaani

•    korralik sorts mandlipiima

•    peotäis spinatit

•    peotäis külmutatud mustikaid

•    veidike vett

Surista kõik komponendid kannmikseris kokku ja vala klaasidesse.

Merle pitaburger hummusega

NB! Loomulikult sobivad pitaga ka kõikvõimalikud muud hummused.

Kuni neljale sööjale

•    paar pitaleiba (vt Stockmannist või Papa Joe kioskist Sadama turult, kõige parem, kui leiate täisterapitat!)

•    mõned tomativiilud

•    natuke salatilist, nt beebispinatit

Artišokihummuseks:

•    1 purk kikerherneid

•    1 purk artišokke

•    sorts külmpressitud oliiviõli

•    1 küüslauguküüs

•    2 tl sidurnimahla

•    2 tl tahiinit (võid ära jätta)

•    4 sl Kreeka jogurtit

•    4 sl köögiviljapuljongit

•    näputäis vürtsköömneid

•    soola ja pipart

Mikserda kõik koostisained läbi (võid nõrutatud kikerherned enne kahvliga katki muljuda). Pane enne kinno minekut külma, see aitab maitsetel paremini esile tulla.

Pitaleibade soojendamise idee pärineb Jamie Oliverilt. Koju naasnuna kuumuta ahi 180 kraadini. Võta suurem tükk küpsetuspaberit, lase kraanivee alt läbi, kägarda kokku ja siis tõmba jälle sirgu. Piserda peale oliiviõli. Lao leivad üksteise peale, mässi paberisse ja pista ahju 10–15 minutiks soojenema. Lõika leivakesed pooleks, lao taskusse beebispinat, hummus ja tomativiilud. Lisaidee: pitataskuid võid täita eelmiste toidukordade maitsvate jääkidega!

Merle kašmiirine chai

See on lihtsam versioon indiapärasest chai’st, mida tavaliselt keedetakse mustast teest. Jook soojendab ja rahustab ning mõjub koos täisteraküpsisega hilisõhtul justkui toit.

Kahele

•    1 suur tassitäis vett

•    1 suur tassitäis (toor)piima

•    2 cm pikkune ingveritükk

•    sõrmeotsatäis kardemoni

•    üks kaneelikoor

•    mõni nelgitera

•    mõned musta pipra terad

•    mett või vahtrasiirupit

Aja segu koos maitseainetega keema ja lase keskmisel kuumusel umbes 10 minutit podiseda. Vala jook läbi sõela kruusi ja magusta mee või vahtrasiirupiga. Näkitse kõrvale täisteraküpsist või ka müslisnäkki.

Vaata PÖFFi ööfilme

Helen soovitab:

Hetk moeajaloost – laupäeval, 23.11 kl 22.15 Sõpruses «Versailles 1973: revolutsioon moelaval».

Killuke Aasiast – reedel, 29.11 kl 22 Solarises «Suurmeister».

Merle soovitab:

Pungikuningannast – esmaspäeval, 25.11 kl  21 Sõpruses «Vivienne Westwood – tee seda ise!».

Kummardus kaunitele kunstidele ja vampiiridele – pühapäeval, 1.12 kl 21 Solarises «Armastajate igavene elu».

Tagasi üles