Mis vahe on tassikoogil ja muffinil?

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Kõikvõimalike väikeste vormikoogikeste sünnilugu ulatub arvatavasti Inglismaale, kus neid tee kõrvale pruugitakse, tõdeb kokaraamatute kirjutaja Maire Suitsu.

Inglased mõistavad praeguseni muffini all paksu pannkoogiga sarnanevat lamedat (pärmitainast) einekuklit, mida küpsetatakse enamasti spetsiaalsel pannil ja süüakse röstitult hommikuks.

Säärast inglaste muffinit tuntakse ka USAs, kuid ameeriklased teevad inglaste ja oma muffinitel ranget vahet: ameeriklaste muffin tähendab rasvarikast, peamiselt küpsetuspulbriga kergitatud tainast vormikooki, kuhu mõnikord lisatakse puuvilja-, pähkli- või šokolaaditükikesi jm. Mõistagi on muffiniretseptid viimastel aastatel pöörase kiirusega täienenud, pakutakse ka soolaseid ja igasuguste täidistega variante.

Samuti küpsetatakse Inglismaal ammustest aegadest magusaid, väikestes keraamilistes vormides fairy cakes’e ehk haldjakoogikesi, mida Ameerikas teatakse cupcakes’ide ehk tassikookide nime all ja mida kodus valmistatakse tihti poes müüdavast kuivsegust.

Muffinitest eristab magusaid tassikoogikesi põhiliselt see, et need on pealt rikkalikult kreemi, glasuuri, puiste ja muuga kaunistatud. Ning loomulikult saame tänapäeval neid küpsetada ka muffinipannil, mitte ainult väikestes vormides, lisab Suitsu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles