Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Veenvaid põhjuseid, miks süüa talvel palju peeti

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Linda Pärn
Copy
Peet.
Peet. Foto: SCANPIX

Punapeet tugevdab praegusel aastaajal immuunsüsteemi, leevendab seedimisprobleeme ning parandab füüsilist vormi, kirjutab ajakiri Naised.

Söö talvel ohtralt peeti, sest:

  • Punapeedis on rikkalikult mineraalaineid (kaaliumi, magneesiumi, fosforit, koobaltit, joodi, rauda) ja vitamiine (B1-, B6-, B2-, PP- ja C-vitamiini).
  • Punase värvuse annavad peedile flavonoidid, mis puhastavad organismi, tugevdavad immuunsüsteemi ja ergutavad vereloomet.
  • Peedi söömine talvisel ajal aitab külmetusi vältida, sest sel on kõrge bakteritsiidne aktiivsus ehk võime hävitada paljusid haigusi tekitavaid baktereid.
  • Peedis sisalduv raud ja looduslik suhkur tugevdavad organismi, parandavad mälu ja keskendumisvõimet. Joodisisaldus toetab kilpnäärme talitlust.
  • 100 grammi keedupeeti sisaldab kõigest 47 kilokalorit.
  • Kuni 7-protsendiline pektiinisisaldus peedis vähendab veres kolesterooli hulka, neutraliseerides organismi sattunud raskemetalle ja seedekanalis moodustuvaid kahjulikke ühendeid. Peet tugevdab neere, sapipõie ja maksa tööd ning takistab neerukivide teket.

Märksõnad

Tagasi üles