Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Vürtsipoe perenaine: ürdid ja vürtsid pakuvad maitseelamust ja parandavad tervist

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Köök tulvil maitseid: valmistada eri maade toite – see on justkui omamoodi reisimise viis, leiab Juta Raudnask. Umami, muide, tähendab magusa, hapu, mõru ja soolase kõrval üht viiest põhimaitsest, midagi maitsekülluse sarnast.
Köök tulvil maitseid: valmistada eri maade toite – see on justkui omamoodi reisimise viis, leiab Juta Raudnask. Umami, muide, tähendab magusa, hapu, mõru ja soolase kõrval üht viiest põhimaitsest, midagi maitsekülluse sarnast. Foto: Henri Raudnask

Juta Raudnask ahvatleb lauale rohkem ürte ja vürtse tooma. Need teevad köögi rikkamaks ja tervise paremaks, ütleb ta.

Kui tahate, et elu oleks põnevam, võib ka toidust abi olla. Just nii mõtleb e-vürtsipoe umami.ee perenaine ja hiljuti eksootiliste maitseainete maailma tarkusi-retsepte jagava raamatu «Tervislikud ürdid ja vürtsid» ilmutanud Juta Raudnask.

Mõistagi on abikaasa Henri temaga ühte meelt – mõne aasta eest oldi koos väikese tütre Eva Mariaga aastasel, paljuski just kulinaarsel ümbermaailmareisil.

Pärast pikka reisi ja maitsete kogumist koliti mõneks ajaks Luksemburgi, kus naine töötas Euroopa Komisjonis ja kust oli ideaalne vabadel hetkedel Prantsusmaa, Belgia, Saksamaa jt Euroopa maade kulinaariat uudistada. Juba siis alustati kõikvõimalike maitseainetega kaupleva e-poe pidamist.

«Et koju tagasi tulles kõik lemmiktoidud maailma eri paigust ikka lauale saaks,» põhjendab naine ja lisab, et suurte reisifännidena on pere üle maailma saanud proovida geniaalseid maitsekooslusi, mida tahaks ise järele teha ja ka teistega jagada. Liiati on just põnevad road üks lihtsamaid viise argipäevi vürtsikamaks muuta – vürtsitad toitu, vürtsitad elu.

Lemmikud tulevad Taist

Veidi varem, 2007. aastal oli Juta Raudnask üle Eesti tormelnud toidublogimise vaimus alustanud oma toidu- ja reisiblogi «What a Won­derful World» kirjutamist. Märkmed suurest maailmareisist said aga veel eraldi reisiblogisse. Kogetud maitseelamused ja hulk huvitavat ajaloolist-praktilist lisatarkust ürtidest-vürtsidest, olgu see safran, tähtaniis või sidrunhein, said lõpuks ka raamatusse.  

Üks nende pere lemmikkööke on juba õige mitu aastat Tai oma. Kauge maa supid, kookospiimaga kanasupp tom kha ja vürtsikashapu tom yum, samuti sealne kurgisalat või grillitud veiseliha salat on neil tihti menüüs. Lemmikuteks on ka indiapärane kana tikka masala ja ürtidega Vietnami pho supp. Ning kui värskeid mereande oleks pidevalt saada ja nende hind mõistlikum, satuks need Raudnaskide lauale kaugelt sagedamini – eriti tsitrusemahlaga marineeritult, Lõuna-Ameerikast pärit ceviche’is.

Sõltuvus koriandrist

Muidugi kasutab Juta Raudnaskki kõige rohkem soola ja pipart, ent nende kõrval on tema köögis oluline roll ingveril, tšillil, kaneelil, vanillil, laimilehtedel, sidrunheinal, kurkumil, vürtsköömnetel. Teisiti ei oleks eri maade kokakunsti katsetada lihtsalt võimalik. Tulist mekki armastatakse tema kodus samuti, nii et ka tšillidel ja pipardel on tema köögis tähtis koht.

Värsketest ürtidest hoiab ta aknalaual alati väikest potti basiilikuga ja külmkapis värskeid koriandrilehti. «Viimastest on me pere sõltuvuses,» naerab maitsetundja. Kuigi, aastate eest oma esimest koriandripõõsast kasvatades tundus talle selle maitse nii veider, et sügisel läks see kompostihunnikusse. Ent aegamööda, kui sai proovitud tervet galeriid Tai, Lähis-Ida ja India toite, kus koriander sees, tuli ühel hetkel ka armastus.

Kaks juuresolevat Juta Raudnaski retsepti sobivadki just maitsete avastamise tee esimesteks arglikeks sammudeks.

Croissant’i, õuna ja Vana Tallinnaga saiavorm

Neljale

•    400 ml kohvikoort

•    200 ml piima

•    1 vanillikaun

•    1 kaneelikoor

•    2 kardemonikupart

•    2 sl Vana Tallinna likööri

•    3 muna + 3 munakollast

•    200 g suhkrut

•    2 suurt või 6–8 mini-croissant’i (parem, kui vähemalt päeva seisnud)

•    3 väikest või 2 suurt õuna

•    2 sl sulatatud võid

Kuumuta ahi 200 kraadini. Vala koor, piim, pikkupidi poolitatud vanillikaun, kaneelikoor, noaseljaga muljutud kardemonikuprad ja Vana Tallinn potti. Aja keema ja tõsta tulelt.

Sega kausis suhkur, munad ja munakollased. Vahusta mikseriga heledaks vahuks. Edasi vahustades vala peene joana kooresegu munasegu juurde (võid igaks juhuks alguses mõned supilusikatäied segada, et temperatuur tõuseks ja muna tükki ei läheks; samuti võid suuremad vürtsid enne eemaldada).

Kurna saadud kooresegu läbi peene sõela. Poolita croissant’id horisontaalselt ja pintselda neid sulavõiga. Pintselda võiga kokku ka vorm, mida kasutad. Lao poolikud croissant’id vormi, lisa kooritud ja tükkideks lõigatud õunad. Vala kõik üle kooreseguga ja küpseta ca 20–25 minutit.

Serveeri traditsiooniliselt, külma piimaga või hoopis vahukoore, jäätise või Kreeka jogurtiga.

Magushapu kana

Neljale

•    400 g kanafileed

•    4 sl toiduõli

•    2 eri värvi paprikat

•    peotäis hakitud rohelist sibulat

•    200 g ananassitükke omas mahlas

•    2 küüslauguküünt

•    3 sl sojakastet

•    0,5 tl suhkrut

•    1 tl + 2 sl maisitärklist

•    1 muna

•    3 sl ananassimahla

•    1 sl riisiäädikat

•    2 sl ketšupit

•    veidi tšillihelbeid

Lõika liha ja paprikad suupärasteks tükkideks, haki küüslauk. Vahusta kausis muna ja pane teise kaussi 2 sl maisitärklist, lisa veidi soola ja pipart. Kuumuta pannil õli. Keeruta lihatükke tärklisesegus ja pista seejärel korraks lahtiklopitud munasse. Prae kuumas õlis mõlemalt poolt kuldseks ja seest küpseks. Tõsta liha pannilt oma aega ootama.

Sega kastmeks kokku sojakaste, suhkur, ananassimahlas lahustatud maisitärklis, äädikas, ketšup, tšillihelbed. Kuumuta pannil veel veidi õli ning prae hakitud küüslauku ja paprikatükke paar minutit, lisa ananassid ja kaste. Keeda veel paar minutit, kuni kaste on paksenenud. Nüüd pane lihatükid tagasi pannile. Lase keema tõusta.

Puista üle hakitud rohelise sibulaga ja serveeri basmati- või jasmiiniriisiga.

Milleks maitsetaimi veel kasutada?

Juta Raudnask annab näpunäiteid, kuidas ta veel maitseandjaid tarvitab.

•    Matcha tee pulbrist ja maitsestamata jogurtist ja/või kookoseõlist teen antioksüdandirikast näomaski.

•    Kurkumiga ravin külmetust. Sellest võimsast immuunsüsteemi tugevdavast taimest võib keeta piimaga teed, aga ka lusikatäie kookosõliga iga päev sisse võtta. Kurkumi imendumiseks on tähtis, et midagi veidigi rasvast juures oleks.

•    Ajowan’ist ehk karusköömnest teen beebile kõhuvaluteed – levinum ristiköömnetee talle ei maitse.

•    Lambaläätsepaki kingin värskelt sünnitanud sõbrannale, et organism kiiresti raskest katsumusest taastuks.

•    Kasutamata jäänud vürtside-tšillidega sai suvel suvilas mutte peletatud. Puistasin murule rosmariini, tšillit, kurkumit, jahvatatud kardemoni, pipart jm – tundus, et mõneks ajaks aitas.

•    Valutava hamba peal hoian nelgitera.

•    Tähtaniisiauru teen lapse köha puhul.

Märksõnad

Tagasi üles