Tartu cateringfirma Köök perenaine Ann Ideon tõdeb, et lisaks magusroogadele saab vanilli edukalt sobitada ka kalaga.
Ahven väikese vanilliga
Vanillikaun passib näiteks meie oma õrna maitsega ahvenaga, mis retseptis on jäetud paneerimata, et vanilli-kala kombinatsioon paremini keelde hakkaks. Ootamatu maitsega kala kõrvale on ka lisand ootamatu, kuid tervislik: maapirn. Selle mügarikulised mugulad sobivad hästi veidikese karriga, millele praadides lisandub maapirnide endi kerge magusus.
Vanilline ahvenafilee vürtsitatud maapirniga
Kahele
• 250 g ahvenafileed
• 1 vanillikaun või valmis vanillisoola
• soola, pipart
• õli praadimiseks
Lisaks:
• 400 g maapirni
• 1 tl karripulbrit (nt Madras)
• 1 sl jahu
• 20 g võid
• 1 keskmine sibul
• 4 küüslauguküünt
• soola, pipart
• õli praadimiseks
Serveerimiseks:
• 2 suurt peotäit spinatit
• 1 sl kappareid
Lõika vanillikaun pikuti pooleks ja kraabi seemned välja, määri seemned ühtlaselt kalafileedele. Maitsesta kala ka soola-pipraga ja prae kuumas õlis küpseks. Intensiivsema vanillimaitse saamiseks võid poolitatud vanillikaunad tükkideks jagada ja praadimise ajaks läbi kalafileede torgata.
Koori maapirn ja lõika ca 0,5 cm laiusteks ketasteks. Sega kokku jahu ja karripulber, maitsesta segu soola-pipraga. Paneeri maapirne jahusegus, raputades liigse jahu maha. Prae paneeritud maapirniviilud mõlemalt poolt pruuniks. Vähenda seejärel kuumust, lisa või ja peeneks hakitud sibul-küüslauk ning prae kergelt läbi.
Serveeri kohe, seades maapirnilõigud, sh praemahlad, ja kalafileed spinatilehtedele, puista peale kurnatud kapparid.