Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Metssea-mündi kotletid raputatud kartuli, seenekastme ja glasuuritud porganditega

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Naine
Copy
Artikli foto
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Hõbelusikaga pärjatud Viimsis Pringi külas asuva külarestorani Roots pererahvas jagab omapäraste kotlettide retsepti, mille kõrvale soovitavad nad serveerida raputatud kartuleid, seenekastet ja glasuuritud porgandeid.

14 kotletti:

  • 1 kg metssealiha hakklihaks tehtuna (saab nt Viimsi lihapoest)
  • 250 g suitsupeekonit hakklihamasinast läbi lastuna
  • 10 g rosmariinilehti
  • 2 sl hakitud münti
  • 1 sl hakitud lehtpeterselli
  • 2 näputäit pipart
  • 2 näputäit meresoola
  • 1 muna
  • 100 g vahukoort
  • lisaks toorsuitsupeekonit

Sega kotletitainas käega ühtlaseks massiks ja vormi 14 väikest kotletti. Võta 14 viilu kamarata toorsuitsupeekonit ja rulli igale kotletile üks riba ümber. Prae pannil mõlemalt poolt pruuniks ja laota ahjuvormi. Küpseta 180 °C ahjus 12–15 minutit.

Raputatud kartulid:

Keeda kooritud kartuleid soolaga maitsestatud vees 5–7 minutit, kurna. Lisa potti näputäis pipart ja soola ning lemmik­ürte, nt münti ja tüümiani. Pane potile kaas peale ja raputa kartuleid seni, kuni eraldub tärklis ja kartulid on säbrulised. Vala kartulid ühtlase kihina ahjuvormi ja küpseta 180 °C ahjus 30 minutit.

Seenekaste:

Pane poti põhja 20 g taluvõid ja 3 sl oliiviõli. Kui või on sulanud, pane potti 120 g tükeldatud portobello seeni ja 120 g austerservikuid. Kui seened on küpsenud, lisa näputäis värsket hakitud tüümiani ja

2 näputäit musta pipart, lisaks 8 cl valget veini, 1 sl seenepuljongit ja soovi korral 60 g Gorgonzola juustu. Lisa ka 800 g vahukoort. Keeda madalal kuumusel 10 minutit, paksendades kastet samal ajal valge kastmepaksendajaga.

Glasuuritud porgandid:

Kuumuta beebiporgandeid pannil väheses õlis 7 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa 2–3 apelsini värskelt pressitud mahl ja 3 sl suhkrut. Kuumuta, kuni glasuur kleepub porgandite külge.

Märksõnad

Tagasi üles