Sool on üks vanimaid ja populaarsemaid maitseaineid, mida maailmas kasutatakse. Lisaks kodusele toiduvalmistamisele, lisatakse soola ka valmistoitudele, konserveeritud ja jääs toitudele.
Milliseid tervislikke maitseaineid võiks soola asemel kasutada?
Teadlased on kindlaks teinud, et keha vajab kõigest 200-280 milligrammi soola päevas, ent näiteks keskmine ameeriklane tarbib 4000-6000 milligrammi soola päevas. Taoline soolaga liialdamine võib haiguseid tekitada ja seetõttu tuleks soola tarbimine kontrolli alla võtta. Siin on mõned nõuanded, kuidas soola toitudes asendada, kirjutab healthmeup.com.
Sidrunimahl või äädikas
Sidrunimahlal ja äädikal on mõlemal märgatav maitse, mis võib asendada soola puudumist. Mõlemat on võimalik kasutada kastmetes, marinaadides ja lisada köögiviljadele pärast nende küpsetamist. Maitsestatud äädika puhul tasuks lugeda silti, veendumaks, et selles pole liiga palju soola.
Oliiviõli
Oliiviõli lisab toidule maitset ja on äärmiselt tervislik valik. Oliiviõli võib kasutada juurviljade ja liha küpsetamiseks või salatikastmetes.
Must pipar
Must pipar on pärast soola üks populaarsemaid maitseaineid. Kui üritad soola tarbimist vähendada, lisa toidule rohkem musta pipart, et toit oleks hästi maitsestatud.
Ürdid
Juurvilju, liha ja salateid saab maitsestada ka värskete või kuivatatud ürtidega. Kasuta basiilikut, punet, tüümiani või loorberilehti, et toidule maitset lisada. Kui sa oled siiani ürte koos soolaga kasutanud, siis vähenda soola kogust ja suurenda ürtide oma, et toit ei tundiks maitsetuna.
Sibul ja küüslauk
Sibul ja küüslauk lisavad koos või eraldi toidule head maitset. Neid saab lisada juurviljadele, erinevatele lihadele ja salatitesse. Küüslauk sobib hästi kokku ka riisi, pasta või kartulitega.