Juba homme vallutab Tallinna pubid ja suuremad poed Briti köök. Inglise saatkonna peakokk Evelin Karro õpetab sel puhul valmistama brittide üht lemmikrooga Karjase pirukat, mis sobib nädalalõppu ideaalselt.
Retseptiidee pühapäevalõunaks: Karjase pirukas ehk Shepherd's pie
Karjase pirukas ehk Sheperd’s pie
Karjase pirukas ehk Sheperd’s pie on klassikaline ja tõeliselt maitsev Briti vormiroog, millel palju valmistamisviise ja mille hakklihast sisu katab kartulipuder. Algselt kodupirukaks ehk Cottage pie’ks kutsutud vormiroa ajalugu ulatub 18. sajandi lõppu ja just maakohtadesse, kus rahvas igapäevatoiduks kartulit kasvatas.
Tänapäeval kasutatakse Karjase pirukas lambahakkliha, kuid see on väga maitsev ka veisehakklihaga.
Kaheksale
Hakklihaseguks:
• 1 sl oliiviõli
• 1 sibul
• 3 porgandit
• 600 g lamba- või veisehakkliha
• 2 sl tomatipastat
• külmutatud herneid
• 1 sl Worcesteri kastet
• 5 dl veise- või kanapuljongit
• soola ja musta pipart
• paras peotäis värsket rosmariini või tüümiani
Kartulipüreeks:
• 1 kg kartulit
• 100 g võid
• 1 dl piima
• soola
Koori sibulad ja tükelda kuubikuteks. Koori porgand, lõika neljaks ja siis viiludeks.
Kuumuta õli keskmise suurusega potis, lisa sibul ja porgandid ning prae mõni minut. Lisa hakkliha ja pruunista. Lisa hakitud tüümian või rosmariin, seejärel tomatipasta, Worcesteri kaste ja prae paar minutit. Lisa puljong, maitsesta soola-pipraga ja kuumuta keemiseni. Kata pott kaanega ja hauta 20 minutit. Eemalda kaas ja hauta veel 20 minutit, et segu pakseneks. Lisa herned ja kuumuta läbi.
Keeda kooritud ja tükeldatud kartuleid soolaga maitsestatud vees umbes 20 minutit, kuni kartulid on pehmed. Nõruta ning tambi koos või ja piimaga pudruks, maitsesta soolaga.
Kalla hakklihasegu ahjuvormi, laota peale kartulipuder. Tee kahvliga peale siiruviiruline muster või kasuta kartuli vormi laotamiseks tordipritsi.
Küpseta 200 ˚C eelkuumutatud ahju keskmises osas umbes 20 minutit, kuni kartulipüree mustritipud on kergelt pruunistunud.