Natuke erilisem laupäev

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tavapärasest pidulikum: 
lihtsatest pannkookidest saab efektsemas seades ja erilisemate lisanditega pidulikuma moega suupiste.
Tavapärasest pidulikum: lihtsatest pannkookidest saab efektsemas seades ja erilisemate lisanditega pidulikuma moega suupiste. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Ei midagi kaelamurdvat, kuid siiski midagi erilist. Nii võib öelda pannkoogisuupistete ja kohupiima-mangokreemi kohta, mida Pärnu spaahotelli Estonia peakokk Rudolf Visnapuu naistepäevahommikuks soovitab.

Ikka naisele lilled ja kohv-söök kandikul voodisse, kirjeldab spaahotelli Estonia peakokk Rudolf Visnapuu naistepäevahommikuid omas kodus. «Seda teen alati,» lisab ta.

Aastate jooksul on ta üllatussöögiks teinud igasuguseid asju, nii uhkemaid võileibu ja sarvesaiu kui ka muffineid ja pannkooke. Seda ka koos lastega – ning üldse, kui vähegi võimalik, on nende peres ühine kokkamine kombeks. Eriti veel nädalalõppudel.

«Mine tea, võib-olla seekord lähevad minugi köögis käiku just needsamad minipannkoogid ja magustoit, mille retseptid siinsamas välja pakun. Kevadiselt kerged ja üsna lihtsad ka meestel teha, aga samas väikese vimkaga, teistmoodi – et tänane hommik ei sarnaneks tavapärase laupäevaga,» ütleb kokk, kes on võitnud tiitleid kokkade meistrivõistlustelt, teinud süüa ka presidendi vastuvõttudele ja Inglise kuninganna Elizabeth II-le, kui too Eestis käis.

Praegu kulub tema energia aga suuresti restorani sisseseadmisele, mis pärast Estonia ümberehitustöid seal suve lõpus avatakse. Koka unistuseks on, et võimalikult palju toiduainetest tuleks restoranikööki ümberkaudsetelt, just Pärnumaa talunikelt, põllumeestelt ja väiketootjatelt, olgu see siis salat, muna või kala. Otsingud käivad – nii et hakkajamad andku talle endast teada!

Põhinõuanne, mille Visnapuu aga tänaseks õnnestumiseks köögis askeldajaile annab, on see, et süüa tuleb teha südamest ja hea tundega – isegi pannkoogid ei tule halva tujuga kokates head välja.

Kohupiima-mangokreem kookosepuru ja vanillijäätisega

Neljale

•    200 g kohupiimapastat

•    400 g mangopüreed

•    2–4 tl või maitse järgi suhkrut

•    1 sl kookoshelbeid

•    veidi meelepäraseid purustatud küpsiseid

•    veidi meelepäraseid purustatud pähkleid

•    4 palli vanillijäätist

Sega omavahel kohupiim, mangopüree ja kookoshelbed. Lisa oma maitse järgi suhkrut. Purusta enda valikul küpsised – ära liiga peeneks tee. Tõsta kohupiima-mangokreem klaasi ja serveeri oma fantaasia järgi vanillijäätise, purustatud küpsiste ja pähklitega.

Minipannkoogid kergelt soolatud lõhe ja krevetikreemiga

Kümneks suupisteks

•    20 paksu minipannkooki (tee oma retsepti järgi)

•    150 g toorjuustu

•    50 g kooritud krevetisabasid

•    5 keedetud vutimuna

•    150 g kergelt soolatud lõhe (õhukesed viilud)

•    2-3 väikest tillioksa

•    pool sidrunit  

•    maitse järgi soola, valget pipart

Küpseta väikesed paksud pannkoogid oma retsepti järgi. Vabalt võib need küpsetada ka pannkoogijahust – segate selle piimaga tainaks ja mõõdate lusikatäite kaupa pannile.

Kreemiks sega omavahel toorjuust, peeneks hakitud till ja krevetisabad. Maitsesta soola ja valge pipraga. Riivi peene riiviga hulka sidrunikoort ning lisa toorjuustu-kreveti massile.

Rulli viilutatud lõhetükkide sisse keedetud vutimuna ja lõika rull pooleks.

Määri pannkoogi ühele küljele toorjuustu-kreveti kreemi, pane teine pannkook peale (nagu kihiline võileib), siis tõsta lõhe-vutimunarull kõige tippu. Kaunista maitserohelisega. Soovi korral võid sinna peale panna ka punast kalamarja.

Cordon Bleu

Et Rudolf Visnapuu on ka Eesti Peakokkade Ühenduse president, oli just tema see, kes läinud reedel Tallinna teeninduskooli aatriumis restoranitöötajate «Tegijate galal» Tõnis Siigurile  Cordon Bleu Sinise lindi ulatas, tunnustamaks Siiguri silmapaistvat ja eristuvat tööd kokanduse vallas Eestis.

Cordon Bleu ametiauraha ehk Sinine lint on üle maailma üks kõrgemaid tunnustusi ja autasusid, mida kokad saada võivad. Eestis otsustab selle andmise peakokkade ühendus juhatuse liikmete ettepanekute alusel. Kandidaat peab olema kokana töötanud vähemalt kaheksa aastat ja ühenduse liige, samuti peab tema töö siinse toidukultuuri edendajana olema silmapaistev. Varasemad Cordon Bleu lindi omanikud on Andrus Laaniste, Dimitri Demjanov, Priit Toomits, Oleg Alasi, Eero-Olavi Kippa, Rudolf Visnapuu ja Indrek Kivisalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles