Toiduained, mille söömine muudab õnnelikumaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast stressirohket, väsitavat ja masendavat päeva ära haara kiirtoidu, alkoholi ega sigarettide järgi. Su keha vajab hoopis dopamiini, mis tõstaks tuju, parandaks vaimset tervist ja suurendaks õnnetunnet. Õnneks aitavad mõned toiduained kehal dopamiini toota.

Kaunviljad nagu oad, läätsed ja herned on rikkalikud valgu sisalduse poolest. Kaunviljad aitavad kehal ka dopamiini toota, mis aitab kehal erinevatele isudele vastu panna ja muudab sind õnnelikumaks.

Brokoli on supertoiduaine, mis sisaldab valke. Valgud kiirendavad ainevahetust ja soodustavad kaalulangetust. Brokolis olev aminohape vallandab ajus dopamiini, mis parandab tuju.

Peet suurendab raua kogust organismis. Peedis on ka aminohappeid, mis mõjuvad kui antidepressandid ja stimuleerivad dopamiini tootmist. Seega võib peeti pidada looduslikuks tujutõstjaks.

Porgandites on A-, C-, E- ja K-vitamiini, kaaliumi, tiamiini, niatsiini, B6 vitamiini ja mangaani. Need vitamiinid ja mineraalid vastutavad selle eest, et aeglustada vananemisprotsessi, vähendada südamehaiguste riski, parandada hammaste ja maksa tervist ning ennetada põletike teket. Porgandites olev E-vitamiin vähendab vabade radikaalide hulka, mis muidu kahjustaksid ajurakke, ja stimuleerib dopamiini tootmist.

Banaanis leidub aminohapet, mida on tarvis selleks, et suurendada dopamiini kogust ajus. Lisaks aitab banaani söömine ka kaalulangetusele kaasa.

Õunad on ühed parimad puuviljad tervise parandamiseks. Õunad vähendavad kolesterooli, soodustavad kaalulangetust, parandavad immuunsust, vähendavad veresuhkru taset, hoiavad vererõhku kontrolli all ja võitlevad Alzheimeri tõvega.

Mandlites leidub ka aineid, mis aitavad kehal dopamiini toota ja see muudab meid õnnelikumaks. Hea tervise nimel tasuks süüa maitsestamata mandleid.

Seesamiseemned aitavad samuti organismil dopamiini toota.

Kõrvitsaseemned aitavad alandada kolesterooli, vähendavad vähktõve tekkeriski ja aitavad ennetada neerukivide teket. Mandlites leidub ka kemikaali, mis tõstab tuju ja muudab õnnelikumaks.

Munades on palju valke ja munade söömine aitab suurendada dopamiini taset. Kuna depressiooni põhjuseks on madal dopamiini ja serotoniini tase, siis tasuks süüa näiteks mune, et depressioonist üle saada.

Maasikates on palju C-vitamiini, mis on tähtis aju jaoks. C-vitamiin võitleb vabade radikaalidega ajus ja tänu sellele pääseb dopamiin paremini ajju.

Piparmünt on üks neist maitsetaimedest, mis suurendab õnnetunnet. Lisaks mõjub piparmünt hästi seedeelundkonnale, parandab jumet, immuunsust ja hammaste tervist. Piparmünt aitab ennetada südamehaiguseid, astmat, kuseteedepõletikku, artriiti ja liigesvalu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles