Kitsepiim on juba ammustest aegadest tuntud kui tervistav jook. Sellest valmistatud toiduained ergutavad maitsemeeli ja kosmeetikatooted hoiavad naha noorena, kirjutab Naisteleht.
Miks tasub juua kitsepiima?
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrreldes lehmapiimaga on kitsepiimavalgud erinevad ja seetõttu sobib kitsepiim neile, kel on lehmapiimavalgu vastu allergia. Seevastu laktoositalumatuse korral kitsepiimast abi ei saa. «Selles leidub lehmapiimast rohkem kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi ja seleeni,» loetleb Konju mõisa kitsefarmi tegevjuht Martin Repinski. «Rauda on kitsepiimas küll vähem, kuid organismil on seda lehmapiimaga võrreldes kergem omastada.»
Kuna veised ja kitsed on potentsiaalsed puukentsefaliidi ja borrelioosi edasikandjad ning viirus võib inimest nakatada ka piima kaudu, tuleks tundmatu müüja käest ostetud piim kahtluste korral läbi keeta.
Kitsepiim ravib:
- nahahaigusi,
- epilepsiat,
- osteoporoosi,
- tuberkuloosi,
- maohaavandeid,
- liigeseid ja luid,
- sapikividest tingitud vaevusi.