Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Milline on muna toiteväärtus?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Linda Pärn
Copy
Artikli foto
Foto: SCANPIX

Kanamuna on tervisliku toitumise oluline osa. Munarebu sisaldab küll kolesterooli, kuid vere kolesteroolihulka tõstab pigem küllastunud rasvhapete hulk toidus, kirjutab ajakiri Naised.

  • Munavalges pole rasvu – 10 protsenti sellest on valgud, 88 protsenti vesi.
  • Munakollases on 16 protsenti valke ja 30 protsenti rasvu.
  • Munarebus on rohkem vitamiine ja rasvlahustuvad vitamiinid (A, D, E) on ainult rebus.
  • Enim on munas A-, D-, B12-, B4 (koliin), B3-, B2- ja H-vitamiini (biotiin).
  • Munakollane on üks vähestest toitudest, kust inimene saab looduslikku D-vitamiini.
  • Kanamunas on üle 30 erineva makro- ja mikroelemendi. Selles on palju fosforit, kaltsiumit, magneesiumit, fluori, joodi, vaske, tsinki ja mangaani.
  • Enamikku munas sisalduvaid mineraalaineid omandab inimene kergesti, sest need on seotud orgaanilisteks ühenditeks.
Tagasi üles