Rannamõisa linnulihameister Heimar Kuuskler soovitab sel nädalavahetusel emasid meeles pidada suvise salatiga.
Köögiviljasalat grillitud kalkunifileega
- 200 g kalkunifileed
- soola, musta terapipart
- 20 g lehtpeterselli
- pool sidrunit
- 1 spl mett
- 2 spl oliiviõli
- soola, musta terapipart
- 5 miniporgandit
- 3 rohelist sparglit
- 3 punast redist
- 100 g punast paprikat
- 30 g suhkruhernest
- 50 g lillkapsast
- 40 g porrusibulat
- jääsalatit
- seedermänniseemned
Lase potis vesi keema ja maitsesta soolaga. Viska lehtpeterselli lehed keevasse vette ja hoia 10 sekundit ja seejärel tõsta lusikaga need kiirelt jäävette. Kurna ja pigista lehtpetersellist liigne vesi välja ning aseta kitsasse ja kõrgesse nõusse. Lisa oliiviõli, mesi, riivitud sidrunikoor, värskelt pressitud sidrunimahl, veidi soola ja värskelt jahvatatud musta terapipart. Püreesta kõik saumikseriga ühtlaseks seguks. Puhasta kalkunifilee kelmest, lõika fileest sobilik tükk ristikiudu, maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta terapipraga. Lase seista 10 minutit. Grilli kuumal söegrillil, viska sütele külmas vees leotatud lepa või õunapuu laastusid ning sulge grillikaas, et suitsu maitse imenduks fileesse. Küpseta kalkunifileed mõned minutid mõlemalt poolt ja tõsta grillilt mõneks minutiks lõikelauale.
Samal ajal aseta grillile kooritud miniporgandid, redised, sparglid, paprikakolmnurgad, suhkruherned, lillkapsaõisikud ja porrusibula valged osad. Grilli, kuni köögiviljad on mõnusalt poolküpsed. Võid kasutada ka teisi kevadisi köögivilju. Seejärel tõsta need kaussi. Vala köögiviljadele kaste ja sega. Serveeri pestud ja suupärasteks tükkideks rebitud salatiga. Lõika kalkunifilee viiludeks ja aseta salatile, vala peale kaste ning raputa peale ahjus kergelt röstitud seedermänniseemneid.