Emadepäeva hommik magusata

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õdusas Gustos: salatihommik – Anu Laan (vasakul) ja tütar Grete, pildile tuli ka uusim ja noorim pereliige, 5-kuune Jack Russelli terjer Gusti.
Õdusas Gustos: salatihommik – Anu Laan (vasakul) ja tütar Grete, pildile tuli ka uusim ja noorim pereliige, 5-kuune Jack Russelli terjer Gusti. Foto: Mihkel Maripuu

«Jah, kooki küpsetame me tütrega küll, aga ise eriti ei söö,» põhjendab tillukese Gusto restorani perenaine Anu Laan, miks nende pere hilishommikuselt emadepäevalaualt magusat küpsetist enamasti ei leia.

Tegelikult meeldib Anu Laanele kooke küpsetada küll. Nagu ka tema tütrele Gretele, kes tal aeg-ajalt Hirvepargi servas Gustos abiks käib. Seda aga pigem gurmaanlikust huvist või siis, kui on tänulikke sööjaid – ja neid mõistagi leidub! Kui magusasõbrad pole parasjagu just külalised nende kodus, siis väikese restorani publiku seas on koogisööjaid alati.

Küll aga võib juhtuda, et homsel emadepäeval läheb hoopis restoranis käiku paar-kolm vana head kodust koogiretsepti, mis pärit pere retseptikogust ehk ruudulisest kaustikust, kuhu on üles tähendatud või kleebitud kõik need retseptid, mida tema kodus on peetud vääriliseks teha. Näiteks kihiline kohupiimakook võist, Juubeli tordijahust ja kohupiimast, või virsikupoolikutega kohupiimakook. Või siis hoopis Grete vanaema musta leiva tort, mida too lapselapsele alati sünnipäevaks teeb ja mis koosneb võis pruunistatud riivleivast, mannast, keefirist, kakaost, suhkrust ja kaneelist. Koogi vahele ja peale käib hapu (kreegi)moos, katteks on vahukoor. Mine tea, võib-olla vanaema ise võtab emadepäeval küpsetamise ette.

Seevastu kodus panevad ema-tütar emadepäeva hilisel-kergel  hommikusöögil lauale salatid, mida mõlemad väga armastavad ja üldse palju söövad, ning küpsetavad kohvikõrvaseks kodust klassikat, imekiirelt valmivaid juustuküpsiseid. Grete lemmiksalat kaheksajalgadega on veidike Itaalia-maiguline, Anu segab oma retseptis Vahemere salatistiili Eesti vutimunade ja musta leivaga.  

«Ka ahjuomlett võiks meile hommikuks sobida,» arutleb Grete, lisades, et kindlasti kuuluvad päevakavva lilled emale, grandioosseid ettevõtmisi ta aga pigem väldiks. «Emadele võiks sel päeval anda hoopis rahu, vaikust ja puhkust – ühesõnaga, vaba päeva,» leiab ta.

Anu nendib, et temagi vanematekodus sel päeval suurt tähistamist polnud. Oli nõukaaeg, kui tähtsustati hoopis teisi pidupäevi. Sellest hoolimata hoiti kirikupühi nende peres au sees ja isalt lillekimp emale kuulus sellesse päeva alati.

Õhukesed juustuküpsised

Need mõnusad juustuküpsised pärinevad Anu kodusest retseptivaramust ehk vanast ruudulisest kaustikust, kuhu on kogutud tema kodu retseptiklassika. Ühes nõukaaegses kokaraamatus, kust õpetus kaustikusse kirja sai, soovitati neid supi juurde.

Küpsised valmivad tõesti kümne minutiga ja Anu teeb neid tihti siis, kui vaja näiteks külalisele kiirelt midagi tee või kohvi kõrvale pakkuda. Sellest kogusest saab ühe ahjuplaadi jagu õhukesi küpsiseid.

Kahele

•    80 g riivitud juustu

•    2 muna

•    1 sl jahu

Eralda munavalged -kollastest. Vahusta munavalged tihedaks vahuks, sega õrnalt juurde munakollased ja jahuga segatud riivitud juust. Pane võiga määritud küpsetuspaberile lusikaga piklikud küpsised ja küpseta 150–180-kraadises ahjus mõni minut. Söö kohe.

Kaheksajala-kartuli salat

Üks jagu on ses salatis itaallaslikku klassikat, natuke ka Grete omaloomingut ja seda võib ta ise lõputult süüa.

Koosluses võib kasutada ka suuremaid ja tükeldatud kaheksajalgu, nende keetmisaeg on paljus siiski maitse ja tunnetuse küsimus.

Neljale

•    1 kilo külmutatud beebikaheksajalgu

Marinaadiks:

•    1 sidruni mahl

•    1 dl head oliiviõli

•    suur peotäis hakitud peterselli

•    3–4 purustatud küüslauguküünt

•    soola, pipart, veidi suhkrut – vähemalt 1 tl

•    meelepärast rohelist salatit

•    praetud kartuleid

Sulata beebikaheksajalad üles – kõige parem, kui paned need eelmisel õhtul tavalisse külma aeglaselt sulama. Aja suures potis vesi keema. Pane kaheksajalad sõelale ja siis «ehmata» keevas vees, kastes neid kolm korda viieks sekundiks keevasse vette.

Pane kaheksajalad potti ja keeda neid umbes 30–40 minutit, kuni need on pehmed, kuid parajalt krõmpsud ja mitte kummised – nad ei tohi hakata lagunema.

Sega marinaad ja vala kaheksajalgadele nii, et kõik oleks marinaadiga koos. Hoia külmkapis marinaadis vähemalt tund aega.

Prae kartulid ning serveeri koos kaheksajalgade ja rohelise salatiga. Marinaadist tuleb salatile mõnus kaste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles