Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Toormahl tuleb pärast valmistamist kohe ära juua

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Linda Pärn
Copy
Porgandimahl.
Porgandimahl. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Maaülikooli dotsent Terje Elias hoiatab ajakirja Tervis Pluss juuninumbris, et värskelt pressitud toormahl ei tohi toasoojuses seista, sest muidu tekivad selles tervisele ohtlikud ühendid.

Eliase selgitusel pole köögiviljades sisalduvad nitraadid iseenesest inimesele ohtlikud, sest neid on seal nii vähe. Kui aga toormahla või riivitud-lõigutud köögivilju hoida mõnda aega toasoojas, võivad nitraadid muutuda kiirelt nitrititeks. Nitritid ühinevad maos amiidide või amiinidega ning võivad pika aja jooksul põhjustada vähki.

Seega tuleks toormahl pärast valmistamist kohe ära juua. Sama põhimõtet ei tohiks unustada ka tükeldatud aedviljade puhul, mida sageli pakutakse näksidena ja jäetakse pikaks ajaks lauale. Toatemperatuuril võib toormahla hoida kõige kauem kuni paar tundi, külmikus hoituna muutub see tervisele ohtlikuks pärast kaht päeva. Kui mahla tuleb väga palju, tasub seda sügavkülmutada.

Lisaks tasub teada, et kõige suuremad muutused toimuvad porgandimahlas, mis on paljude titade lemmik. Näiteks kerkib ööpäevaga toatemperatuuril hoitud porgandimahlas nitritite tase ligi tuhat korda. 

Tagasi üles