Toitumisalaste suuniste järgi võiksid inimesed süüa rohkem nn supervilju, mis vähendavad krooniliste haiguste riski. Siiani pole olnud selget määratlust, millised viljad on need kõige paremad, mida saab supertoitudeks nimetada. 5. juunil avaldas aga ajakiri Preventing Chronic Disease meetodi, mille järgi saab supertoitusid määratleda ja järjestada.
41 kõige toitainerikkamat vilja kogu maal
Meetodi juhtivautor on William Patersoni ülikooli sotsioloog Jennifer Di Noia, kes on spetsialiseerunud rahvatervisele ja toitumisele. Esialgsesse nimekirja on ta teaduskirjandusele toetudes koondanud 47 supertoitu, kirjutab Business Insider.
Supertoitude edetabelis on toidud reastatud toitainete tiheduse järgi. Olulisemaks peeti seejuures 17 peamist toitainet: kaalium, kiudained, valgud, kaltsium, raud, tiamiin, riboflaviin, niatsiin, foolhape, tsink ning vitamiinid A, B6, B12, C, D, E ja K.
Iga toit pidi katma vähemalt 10 protsenti mingi toitaine päevasest soovituslikust kogusest, et seda saaks pidada heaks allikaks. Lisaks arvestati, et kui mõnes toidus on vajalikke toitaineid päevasest soovituslikust kogusest rohkem kui 100 protsenti, siis pole sel lisakasu. Arvestuses eelistati kalorivaesemaid toitusid ja vaadati ka seda, kui palju kasu inimkeha mõne toitaine omastamisel saab.
Esialgsest 47 toiduga edetabelist jäid kuus vilja (vaarikas, mandariin, jõhvikas, küüslauk, sibul, mustikas) välja, sest need ei vastanud supertoitude tingimustele. Alljärgnevalt on välja toodud 41 toitu toitainete tiheduse järgi. Ülevamal pool on need, kus on rohkem toitaineid ja vähem kaloreid.
1. Salatkress (100, 00)
2. Hiina kapsas (91, 99)
3. Lehtpeet (89, 27)
4. Peedileht (87, 08)
5. Spinat (86, 43)
6. Sigur (73, 36)
7. Lehtsalat (70, 73)
8. Petersell (65, 59)
9. Rooma salat (63, 48)
10. Lehtkapsas (62,49)
11. Naerileht (62, 12)
12. Sinepileht (61, 39)
13. Salatsigur (60, 44)
14. Murulauk (54,80)
15. Kähar lehtkapsas (49, 07)
16. Võilill (46, 34)
17. Punane pipar (41, 26)
18. Rukola (37, 65)
19. Brokoli (34, 89)
20. Kõrvits (33, 82)
21. Rooskapsas (32, 23)
22. Talisibul (27, 35)
23. Nuikapsas (25, 92)
24. Lillkapsas (25, 13)
25. Kapsas (24, 51)
26. Porgand (22, 60)
27. Tomat (20, 37)
28. Sidrun (18, 72)
29. Jääsalat (18, 28)
30. Maasikas (17, 59)
31. Redis (16, 91)
32. Talikõrvits (13, 89)
33. Apelsin (12, 91)
34. Laim (12, 23)
35. Verigreip (11, 64)
36. Kaalikas (11, 58)
37. Naeris (11, 43)
38. Murakas (11, 39)
39. Porrulauk (10, 69)
40. Bataat (10, 51)
41. Greip (10, 47)
Iga inimese vajadus erinevate toitainete järgi on individuaalne ja sõltub tervislikust seisundist, ilma arstiga konsulteerimata ei tohiks toitumist järsult muuta. Tervislikumale elustiilile aitab aga kindlasti kaasa, kui eelnimetatud vilju rohkem süüa.