Tartu catering-firma Köök perenaise Ann Ideoni retseptis kohtub kalmaar kerge Tai mõjutustega suvesalatiga.
Mida teha kalmaariga?
Nakatusin kalmaari-armastusse seitse aastat tagasi Austraalias, kus sain aru, milline suus sulav õrn hõrgutis on õigesti küpsetatud kalmaar. Esimest korda kalmaari praadides tasub alustuseks ühe tükikesega katsetada ja aega võtta, et küpsusaste oleks täiuslik. Kalmaari võib ka väga kuumas õlis frittida, siis on see küps 30 sekundiga.
Kalmaar mangosalatiga
kahele
• 2 värsket kalmaari
• soola, pipart
• jahu paneerimiseks
• õli praadimiseks
Salatiks:
• 1 mango (mitte päris küps)
• 2 väikest šalottsibulat
• 2 nektariini
• 2 peotäit mündilehti
• 2 peotäit koriandrilehti
• 1 sl kalakastet
• 1 sl laimimahla
• 1 sl pruuni suhkrut
• paar rõngast värsket punast tšillit
Puhastamiseks lõika kalmaarituub pikuti pooleks ning eemalda kelmed ja kõhrjas nn sulg. Lõika kalmaarist rõngad või ribad, paneeri soola-pipraga maitsestatud jahus, raputa liigne jahu maha ning prae rohkes õlis mõlemalt poolt õrnalt pruuniks. Kalmaar küpseb kiiresti, alla minuti. Nii ala- kui ka ülepraetud kalmaar on vintske.
Salatiks koori juurviljanoaga mango ja tõmba sellest pikad laastud. Lõika šalottsibul õhukesteks ribadeks, nektariin viiludeks. Lisa pisut väiksemaks rebitud koriandri- ja mündilehed. Kastmeks sega kalakaste, laimimahl ja suhkur, teravuseks mõned õhukesed tšillirõngad. Lisa kaste salatile vahetult enne serveerimist. Serveeri laimiviiluga, kalmaari lisandis sobib ka Tai magus tšillikaste või küüslaugumajonees.