Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Jaaniks hoopis graavilõhet

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tšillide, pitsi viina ja tilliga graavitud lõhe
Tšillide, pitsi viina ja tilliga graavitud lõhe Foto: Merrit Kiho

Kodurestorani MerMer perenaine Merrit Kiho soovitab grillirallile vahelduseks graavida lõhet. Aga tšilli, tilli ja viinaga.

Jaanipühad ei pea olema ainult grillimise pidupäev. Eriti kui ilm tõotab tulla selline nagu tavaliselt, tasub mõned road vargsi ette valmistada, et mitte vesise lõkke ääres nälga jääda. Aga kui ilm on suurepärane, siis alljärgnev lõhepala on rohkele lihale ka kergeks vahelduseks.


Tšillide, pitsi viina ja tilliga graavitud lõhe

Neljale priskeks eelroaks

•    600 g nahaga lõhefileed, luud eemaldatud (võib olla ka forell)

•    1 kaun punast tšillit

•    1 kaun kollast tšillit

•    3 sl jämedat meresoola

•    3 sl suhkrut

•    1 sl uhmris purustatud rohelist pipart

•    ohtralt tilli (u 130 g)

•    6 cl viina

Aseta kala, nahk allpool, toidukilele. Haki tšillid peeneks, sega soola, suhkru ja purustatud rohelise pipraga. Patsuta segu kalale. Haki lisaks peale ohtralt tilli ja vala rõõmuks piisake viina. Mähi saadus hoolikalt toidukilesse, aseta alusele, nahk allpool, ja siis külmkappi. Väike raskus (nt pooleliitrine veega täidetud purgike) ei tee paha. Uuel päeval pööra külge. Teisel päeval teist külge. Teise päeva õhtul võid kala välja võtta ja sodist puhastada. Lõika õhukesed viilud ning söö värske saia ja oliiviõli või võiga. Kerge värske salat kaaslasena ei tee ka paha.

Tagasi üles