Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Peipsi koha filee musta risoto, maasikate, tillisalati ja võikastmega

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Britt Rosen
Copy
Peipsi koha filee musta risoto, maasikate, tillisalati ja võikastmega
Peipsi koha filee musta risoto, maasikate, tillisalati ja võikastmega Foto: Erik Prozes

Prantsuspärase kohviku Café Lyon peakokk Raul Tee ja peapagar Roman Klotsihhin näitavad ette, kuidas koha valmistada.

Neljale

kohafileed (140 g sööja kohta)

Osta poest või turult (nt Nõmme turg) kohafileed. Puhasta see vajadusel soomustest ja luudest, nahk jäta alles. See hoiab pehme kalafilee koos ja väldib lagunemist.

Lõika praadimiseks parajad tükid, prae pannil õlis kiirelt läbi, maitsesta soola-pipraga. Vajadusel võib kala 180-kraadises ahjus 3–4 minutit üle küpsetada.

Mustaks risotoks:

•    1 väiksem mugulsibul

•    200 g musta risotoriisi

•    50 ml valget veini

•    80 ml toiduõli

•    soola, pipart

•    köögiviljapuljongit

•    50 g riivitud Parmesani juustu

Puhasta sibul ja haki väikesteks kuubikuteks. Pane pott koos õliga tulele. Kui õli on soe (mitte kuum!), lisa sibul ja riis. Kuumuta kergelt läbi, nii et sibul muutuks klaasjaks.

Lisa kogu valge vein ja auruta see pidevalt segades välja. Hakka järk-järgult lisama köögiviljapuljongit, keetes selle segades ära. Kui kasutad kuubikust tehtut, jälgi, et maitse ei oleks liialt soolakas. Jätka puljongi lisamist, kuni riis on pehme.

NB! Risoto valmides tõsta see kõrvale ja jäta kaane alla seisma.

Maasikatega võikastmeks:

•    200 ml poolmagusat valget veini

•    2 tähekest aniisi

•    1–2 tl suhkrut

•    60 g maasikaid

•    võid

Aseta vein, aniis ja suhkur potti, keeda vein poole võrra kokku.

Võta pott tulelt, kurna vedelik läbi sõela ja vahusta vispliga sisse külma või tükke, kuni tekib kastme konsistents. Viimane tee oma äranägemise järgi sõltuvalt sellest, kas meeldib vedelam või paksem kaste. Võid peab lisama kiirelt ja vispel peab töötama väga nobedalt. Kui liialt palju võid lisada, kaotab kaste oma maitse.

Lõpus sega sisse puhastatud ja tükeldatud maasikad.

Kurgiga tillisalatiks:

•    3 väiksemat kurki

•    30 g tilli pehmeid oksi

•    soovi korral 4 maasikat

•    soola, pipart

Tükelda kurk või lõika sektoriteks. Lisa hakitud till, sool ja pipar.

Lase 10 minutit külmikus tõmmata, sega veel kord läbi ja proovi maitset. Tükelda peale maasikad.

Kui kõik muu on valmis, vala risotole väheke vett, kuumuta  ja lisa riivitud Parmesan. Sega korralikult ja kontrolli maitset. Konsistentsi võiks võrrelda mõnusa, väheke lusikal voolava hommikupudruga.

Serveeri praetud koha koos musta risoto ja kurgisalatiga ning vala roale kaste.
 

Märksõnad

Tagasi üles