Raili Mikk, «Kilulinna kokaraamat» üks autoritest, annab moodsate koduste vürtsikilude tegemise õpetuse.
Kodused vürtsikilud
Vaja läheb:
• 1,2 kg kilusid
Marinaadiks:
• 1 l vett
• 3 sl soola
• 3 sl suhkrut
• 3 sl 30% äädikat
Lisaks:
• 3-4 punast sibulat
• õli
• 100 g meresoola
• 15 g Santa Maria kiluvürtsi
• 5 loorberilehte
Roogi kalad ja pane kaussi. Sega kokku marinaad, kalla kaladele ja jäta neljaks tunniks kuni ööpäevaks seisma. Nõruta. Seejärel eemalda kaladelt selgroog.
Võta suur purk või sirgete servadega kauss ning lao sinna alumiseks kihiks õhukesi sibularattaid, siis nirista peale õli, puista üle peenemat sorti meresoolaga ja lisa näpuotsaga vürtsi. Kata jälle kalakihiga.
Tee nii, kuni kala ja sibul on otsas. Pista vahele ka mõned loorberilehed. Pealmiseks kihiks jäägu sibulad ja maitseained. Sule purk ja pane vähemalt ööpäevaks jahedasse maitsestuma.
NB! Maitsesta alumised kihid veidi tagasihoidlikumalt kui ülemised. Sibulaid võiks kihtide vahele panna heldelt – kilude vahel laagerdununa maitsevad need üllatavalt hästi.