Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Kodused vürtsikilud

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Britt Rosen
Copy
Kodusel moel:
koduse vürtsi-kilu tarvis müüakse tänapäeval valmis kiluvürtsisegu.
Kodusel moel: koduse vürtsi-kilu tarvis müüakse tänapäeval valmis kiluvürtsisegu. Foto: Jaan Heinmaa

Raili Mikk, «Kilulinna kokaraamat» üks autoritest, annab moodsate koduste vürtsikilude tegemise õpetuse. 

Vaja läheb:

•    1,2 kg kilusid

Marinaadiks:

•    1 l vett

•    3 sl soola

•    3 sl suhkrut

•    3 sl 30% äädikat

Lisaks:

•    3-4 punast sibulat

•    õli

•    100 g meresoola

•    15 g Santa Maria kiluvürtsi

•    5 loorberilehte

Roogi kalad ja pane kaussi. Sega kokku marinaad, kalla kaladele ja jäta neljaks tunniks kuni ööpäevaks seisma. Nõruta. Seejärel eemalda kaladelt selgroog.

Võta suur purk või sirgete servadega kauss ning lao sinna alumiseks kihiks õhukesi sibularattaid, siis nirista peale õli, puista üle peenemat sorti meresoolaga ja lisa näpuotsaga vürtsi. Kata jälle kalakihiga.

Tee nii, kuni kala ja sibul on otsas. Pista vahele ka mõned loorberilehed. Pealmiseks kihiks jäägu sibulad ja maitseained. Sule purk ja pane vähemalt ööpäevaks jahedasse maitsestuma.

NB! Maitsesta alumised kihid veidi tagasihoidlikumalt kui ülemised. Sibulaid võiks kihtide vahele panna heldelt – kilude vahel laagerdununa maitsevad need üllatavalt hästi.

Tagasi üles