Kukeseent võib ka porgandiga paari panna, pakub Nami-Nami toiduportaali juht Pille Petersoo.
Kirkavärviline porgandi-kukeseenepirukas
Porgand ja kukeseened on teineteise jaoks loodud, uskuge mind. Värvid harmoneeruvad kenasti ja porgandite magusus sobib hästi kukeseente suvise mekiga – siinne porgandi-kukeseenepirukas on aastaid olnud meie pere suvehitt.
Porgandi-kukeseenepirukas
Jagub kuuele kuni kaheksale
Põhi:
• 180 g nisujahu (u 3 dl)
• 0,25 tl soola
• 100 g külma võid
• 1 muna
Täidis:
• 200 g porgandeid
• 300 g kukeseeni
• 1 sl võid
• 1 dl hakitud värsket peterselli
• 2 muna
• 2 dl 10% rõõska koort
• soola ja musta pipart
Valmista esmalt tainas. Sega kausis jahu ja sool, haki juurde külm või. Lisa muna, sega läbi ja suru ühtlaseks. Suru tainas
24 cm läbimõõduga pirukavormi põhjale ja servadele. Pane 30 minutiks külmkappi tahenema.
Täidiseks riivi porgandid. Pese vajadusel kukeseened ja nõruta hoolega, haki soovi korral väiksemaks. Kuumuta pannil või, lisa porgand ja seened, maitsesta soolaga ning prae aeg-ajalt segades 5–7 minutit, kuni porgand hakkab pehmenema. Tõsta tulelt, sega juurde hakitud petersell.
Klopi kausis munad rõõsa koorega, maitsesta pipraga. Eelküpseta pirukapõhja 220-kraadises ahjus 10–15 minutit, siis laota peale seene-porgandisegu ning kalla üle muna-kooreseguga. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 25–30 minutit, kuni täidis on hüübinud ja pirukas pealt kuldne.