Suvel on saadaval palju erinevaid värskeid maitsetaimi, mida saab lisada paljude toitude sisse. Kuid paari päeva möödudes ei näe need enam nii ilusad välja.
Kuidas säilitada värskeid maitsetaimi?
Õnneks ei pea need värsked maitsetaimed kindlasti raisku minema, kirjutab Good Housekeeping. Nende säilitamiseks ja hilisemaks kasutamiseks on mitmeid erinevaid viise:
1) Kasuta soolamist
Kui sa katad värske basiiliku lehed jämeda soolaga ja hoiad neid jahedas, siis säilivad need ligikaudu kuu aega õige värvi ja maitsega. Enne kasutamist tuleb muidugi sool maha raputada.
2) Tee maitseaineid
Haki ja sega blenderis või köögikombainis võrdsetes osades jäme sool ja maitsetaime lehed. Pane segu küpsetusplaadile ja küpseda seda 225 kraadi juures 30-40 minutit, kuni segu on kuiv. Küpsetamise ajal sega seda plaadi peal. Niimoodi saab teha näiteks rosmariinisoola, basiilikusoola, koriandrisoola.
3) Külmuta maitsetaimi
Pane maitsetaimed blenderisse või köögikombaini ja püreesta need. Kata püree täielikult oliiviõliga. Kalla segu jääkuubikualusele ning pane sügavkülma. Kui see on külmenenud, siis saad võtta neid maitsestatud kuubikuid ja kasutada näiteks marinaadiks.
4) Kuivata maitsetaimi
Maitsetaimi nagu tüümian ja oregano on lihtne kuivatada. Riputa need tagurpidi või aseta paberi peale kuivama. Umbes nädala pärast peaksid need olema piisavalt kuivad, et panna kilekotti ja külmas hoida. Vajadusel saad kasutada neid kuivatatud taimi maitseainetena.
5) Kasuta neid köögiviljadena
Kui sa ei taha maitsetaimi säilitada, aga tahad neid siiski rohkem kasutada kui ainult maitsestamiseks, siis kasuta neid kui köögivilju: pane nende lehti näiteks salatite sisse või võileiva peale lisandiks.