Kui omamaiseid kurke on juba peenralt või turult võtta, võib värskeid soolakurke purgistada kas või üle päeva. Krõmps kurgisuutäis on mõnus suvine näljapeletaja.
Purgistamist kurgifännidele
Kuigi pea igal perel on oma värskete soolakurkide tegemise õpetus kodust võtta, võib proovida ka üht klassikalisemat retsepti, mille varal suvine suupiste või praekõrvane kiirelt purgistada – see pärineb Lia Virkuse ja Pille Endeni kokaraamatust «Suvetoidud».
Värsked soolakurgid
2 l
• 1 kg väikseid kurke
• 1 mädarõikaleht
• 2 peotäit mustasõstralehti
• 3–4 küüslauguküünt
• 3–4 õitega tillioksa
• 0,75 l vett
• 1,5–2 sl jämedat soola
Hoia kurke 3–4 tundi jääkülmas vees. Rebi mädarõikaleht ribadeks. Koori ja viiluta küüslauk. Kuumuta vesi keemiseni, lisa sool ja sega selle lahustumiseni. Lase soolveel pisut jahtuda.
Pane kaheliitrise purgi või kausi põhja mustasõstra- ja mädarõikalehti, küüslauku ja tilli ning lao neile kiht kurki. Jätka samamoodi kihtidega, kuni aineid jätkub. Pealmiseks kihiks jäägu lehed. Vala soolvesi kurkidele, aseta peale raskus ja lase üle öö seista.