Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Mida austrite kõrvale juua?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Britt Rosen
Copy
Austrid.
Austrid. Foto: Bildhuset/Scanpix

Sommeljee ja veiniajakirjanik Peep Moorast pakub välja, mida võiks austrite kõrvale juua.

Austrid on noobel söök. Parimad austrid tulevad Prantsusmaalt Atlandi rannikult, kuid tugevat konkurentsi pakuvad ka Keldi mere põhjakalda riigid Iirimaa ja Inglismaa, samuti Hispaania põhjarannik Biskaia lahe ääres. Parimad kaaslased on austritele karged valged veinid ja šampanjad, mis põhinevad Chardonnay viinamarjal. Oluline on veinide mineraalsus, värskus ja kerge happesus, tammised noodid austritele ei sobi.

Proovige näiteks:

Duboeuf Chardonnay (üle 5 euro) – kreemine ja kergelt troopiline, kuid hea kaaslane paljudele mereandidele.

Laroche Chablis (üle 10 euro) – Chablis on Chardonnay viinamarjast veinide vaieldamatu lipulaev. Hea kerge ja sillerdav kaaslane austritele, selle valmistamisel pole kasutatud tamme. Maitses on heas tasakaalus mineraalsust.

Perrier-Jouët Grand Brut (üle 30 euro) – lille- ja puuviljanootidega šampanja, mis kannab endas belle epoque’i ajastu hõngu ja sobitub austritega ideaalselt.

Märksõnad

Tagasi üles