Õpetus, kuidas kõrvitsalaternat teha

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi Eestis Halloweeni ei peeta, võivad meiegi lapsed tahta kõrvitsast laternat teha. Lastele on see vahva meelelahutus ja ema ei pea muretsema, et head kraami läheks raisku, sest hiljem saab kõrvitsast teha palju häid roogi.

Wikihow soovitab õõnestamiseks valida kõige ilusam kõrvits, mille poleks muljumisjälgi ega kriime. Koputa kõrvitsa koorele, õõnsa hääle korral on see piisavalt küps. Mida suurem kõrvits, seda rohkem tööd ja muret, mida ülejääkidega teha. Enne alustamist pese kõrvits puhtaks ja laota lauale ajalehti, et oleks lihtsam koristada. Võta ligi kauss, kuhu kõrvitsa sisemus poetada.

Tavalisel kõrvitsalaternal on enamasti silmad, suu ja soovi korral ka nina. See kujundus on algajale kõige lihtsam. Esiteks joonista kujutis kõrvitsale ja arvesta, et valgus peab kõrvitsast välja paistma.

Lõikamiseks läheb vaja sakilist leivanuga. Väga terava ja sirge noaga on raske ühtlast joont hoida, sest koore läbimiseks pead jõudu kasutama ja siis võid kogemata valesti torgata.

Esimesena lõika kõrvitsale «kaas», mis võiks olla varrest 5 cm raadiuses. Suuna nuga pisut viltu, et kaas hiljem kõrvitsa peal püsiks. Kui oled kaane lahti lõiganud, eemalda selle küljest pehmemad jäägid.

Seejärel võta kätega või lusika abil kõrvitsa seest sisu ja seemned. Uurista kõrvits nii puhtaks kui võimalik, sest siis kiirgab sellest rohkem valgust. Seemned tasub sisust välja nokkida ja alles hoida.

Kui kõrvits ei taha kenasti paigal püsida, lõika selle põhi lamedamaks. Nüüd võid hakata ettevaatlikult oma kujutist välja lõikama. Kui oled tööga valmis saanud, pista laternasse teeküünlaid või hoopis LED-valgusti. Küünla puhul pead muidugi jälgima, et augud kõrvitsas oleks suured ja küünal saaks põlemiseks piisavalt hapnikku.

Kujundusideid võid vaadata galeriist ja videost!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles