Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Tervisepätsid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Linda Pärn
Copy
Tervisepätsid
Tervisepätsid Foto: Kadri Okas

Tänavune «Leiburi Leivategu 2014» finaal toimub 27. novembril, kus selgub Eesti parim kodune seemneleib ja selle küpsetaja. Septembris välja kuulutatud konkursile laekus üle 60 retsepti. Kadri saatis võistlusele mitte leiva, vaid hoopis leivapätsikeste retsepti. Proovi järgi!

Antud kogusest saab 9 umbes 90-grammist pätsikest (kogukaal umbkaudu 800 g).

  • 5 dl külma vett
  • 1 spl heledat siirupit
  • 2 tl soola
  • 1/4 pakki kuivpärmi (2 tl)
  • 4 dl nisujahu
  • 2 dl täistera-nisujahu
  • 2 dl kaerahelbeid
  • 0,5 dl nisu- või kaerakliisid
  • 1,5 dl (ehk ohtralt) seemnesegu (päevalilleseemned, linaseemned, kõrvitsaseemned jm)
  • Lisaks seemnesegu peale raputamiseks

Valmistamine

1. Sega kõik ained paksema pudru paksuseks massiks. Sõtkuda ei ole vaja.

2. Pane üleöö külmkappi toidukile alla seisma.

3. Tõsta lusikaga küpsetuspaberiga kaetud plaadile 9 pätsikest. Vormimisega pole vaja eriti vaeva näha.

4. Raputa pätsikestele peale seemnesegu.

5. Pane külma ahju, keera kuumus 225 kraadi peale.

6. Küpseta 25 minutit või kuni leivakesed on tikuga katsudes kuivad.

Enne söömist lõigatakse pätsikesed pooleks nagu koorikleivad.

Olen muidu suur rukkileiva austaja ja küpsetan kodus seda ka ise, aga need pätsikesed on nii mõnus ja maitsev vaheldus. Sain retsepti oma hea Rootsi tuttava käest, kelle juures olen seda leiba suure isuga juba kordi söönud. Lõpuks küsisin retsepti ka, sest ei jaksanud enam oodata, millal tema juures seda leiba jälle mekkida saan. Lisaks suurepärasele maitsele on neid tõeliselt lihtne valmistada - ei mingit sõtkumist, vormimist ega kerkimise ootamist ja õnnestumisprotsent on kindlasti suurem kui rukkileiva esmakatsetustel.

Tagasi üles