Leiburi konkursi «Leiburi Leivategu 2014» võitis kodukokk Eve-Kati Mägi Elvast seemneleivaga «Kõhu pai», mille Leibur tuleva aasta alguses tootmisesse võtab.
Koduleiva võiduretsept «Kõhu pai»
Leiburi koduleiva võiduretsept «Kõhu pai»
- 300 g leivajuuretist
- 2 l vett
- 1, 8 kg täistera-rukkijahu
- 300 g musti ploome + 300 ml sooja vett
- 400 g päevalilleseemneid
- 150 g kõrvitsaseemneid
- 100 g linajahu
- 100 g kanepiseemneid
- 80 g linaseemneid
- 40 g soola
- 80 g fariinsuhkrut
- 12 g jahvatatud koriandrit
- Näpuotsatäis jahvatatud kardemoni
- Sellest kogusest valmib 4750 g leiba.
Valmistamisõpetus
Sega 300 g juuretist 2 l käesooja veega, lisa 700 g täistera-rukkijahu. Sega kõik koostisosad vispliga keefiripaksuseks massiks. Kata nõu rätiga ning jäta 8 tunniks sooja kohta käärima.
Lisa vahutavale juuretisele 500 g täistera-rukkijahu, sega hoolega. Võta järgmiseks leivateoks 300 g juuretist. Seejärel lisa ülejäänud juuretisele kõik maitseained, seemned, eelnevalt leotatud ja saumikseriga purustatud mustad ploomid, sega hoolega tainas läbi. Nüüd lisa ülejäänud jahu. Sõtku tainas korralikult läbi. Määri vormid võiga ja tõsta tainas vormi kerkima. Silu leibu märja käega, tee mõned nagaaugud, puista peale seemneid. Kata vormid rätiga ja jäta sooja kohta kerkima nii 2-3 tunniks. Küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 1 tund.
Ahjusoojad leivad aseta puidust lõikelauale jahtuma, kata rätiga.
Kui soovid pehmet leivakoorikut, siis kata leivad märja rätiga. Jäta leivad paariks tunniks järelvalmima. Söö hea tujuga ja tunne, kuidas kõik koostisosad sinu kõhtu paitavad. Mustad ploomid aitavad seedimist korrastada, erinevad jahud ja seemned annavad kehale vajalikke rasvhappeid, mineraale, vitamiine ja kiudaineid.