Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
/nginx/o/2014/12/03/3576347t1h320f.png)
Septembris välja kuulutatud Leiburi koduleivakonkursile saadeti nii Eestist kui välismaalt üle 60 seemneleiva retsepti. Võitjaks osutus Eve-Kati Mägi seemneleib «Kõhu pai», kuid ka teised retseptid on väärt järgi proovimist.
Tainas
- 1,7 l käesooja vett
- 4-5 spl juuretist
- 18 dl suhkrut
- 8 tl peent meresoola
- 6 kuhjaga sl linaseemneid
- 20 dl kuivatud ja peeneks hakitud jõhvikaid
- 1,5 kg rukkikroovjahu
- 3 kuhjaga spl punast linnasejahu
- leivavormi äärtele, põhja ja peale seesamiseemned
Valmistamine
Juuretis, vesi ja umbes 1/3 jahu segada ning hoida 25º - 28º C soojas 14 tundi.
14 tundi hiljem segada sool, suhkur, seemned, jõhvikad, jahud ning panna võitatud vormi ja siluda külma vette kastetud käega siledaks. Puista üle seemnetega ja pane 2-4 tunniks räti alla sooja kerkima.
Küpseta 60-70 minutit 200º C juures. Enne söömist lase niiske räti all jahtuda.
Sellest kogusest valmib 3 pätsi, ühe pätsi kaal umbes 1,1 kg.