Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Leivapätsid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Linda Pärn
Copy
Leivapätsid
Leivapätsid Foto: Evelin

Septembris välja kuulutatud Leiburi koduleivakonkursile saadeti nii Eestist kui välismaalt üle 60 seemneleiva retsepti. Võitjaks osutus Eve-Kati Mägi seemneleib «Kõhu pai», kuid ka teised retseptid on väärt järgi proovimist. 

Eeltöö, mis tuleb teha umbes 6-8 tundi enne leivataina valmistamist:

  • 1 1/2 dl rukkijahu
  • 2 dl vett

Pane rukkijahu kaussi ja kalla peale keedetud vesi. Pane segu kaanega kaussi või kata rätikuga ning lase seista 6-8 tundi.

  • 50 g pärmi
  • 3 dl käesooja vett
  • 2 1/2 dl rukkijahu
  • 1 tl peensoola
  • 2 spl maisiõli
  • 2 spl heledat siirupit
  • 3,5 dl nisujahu
  • 1,5 dl leiva seemnesegu või võrdses osas linaseemneid/päevalilleseemneid ja kõrvitsaseemneid

Sellest saab 14 umbes 6 cm läbimõõduga pätsi.

Sega pärm käesooja veega, kalla kokku seguga, mis on mitu tundi katte all seisnud. Sega hoolega (parim tulemus on siis, kui näpid käsitsi kõik läbi). Lisa rukkijahu, seemned, sool, õli, siirup ja nisujahu. Sega tainast hoolega, vaata, et tainatükke sisse ei jääks. Kergita kaetuna soojas kohas 45 minutit. Sega uuesti kõik läbi ja vajadusel lisa rukkijahu.

Tee käte vahel 14 pallikest ning pane küpsetuspaberile. Raputa peale seemneid. Kergita rätiku all 30 minutit. Soojenda ahi 230 kraadini, pane pätsid ahju ja küpseta ahju keskosas umbes 12 minutit. Pätsid peavad pealt olema kauni pruuni välimusega.

Ahjust välja võttes keera pätsid märja küpsetuspaberi sisse ning siis omakorda niiske rätiku sisse.

Tagasi üles