Septembris välja kuulutatud Leiburi koduleivakonkursile saadeti nii Eestist kui välismaalt üle 60 seemneleiva retsepti. Võitjaks osutus Eve-Kati Mägi seemneleib «Kõhu pai», kuid ka teised retseptid on väärt järgi proovimist.
Leivapätsid
Eeltöö, mis tuleb teha umbes 6-8 tundi enne leivataina valmistamist:
- 1 1/2 dl rukkijahu
- 2 dl vett
Pane rukkijahu kaussi ja kalla peale keedetud vesi. Pane segu kaanega kaussi või kata rätikuga ning lase seista 6-8 tundi.
- 50 g pärmi
- 3 dl käesooja vett
- 2 1/2 dl rukkijahu
- 1 tl peensoola
- 2 spl maisiõli
- 2 spl heledat siirupit
- 3,5 dl nisujahu
- 1,5 dl leiva seemnesegu või võrdses osas linaseemneid/päevalilleseemneid ja kõrvitsaseemneid
Sellest saab 14 umbes 6 cm läbimõõduga pätsi.
Sega pärm käesooja veega, kalla kokku seguga, mis on mitu tundi katte all seisnud. Sega hoolega (parim tulemus on siis, kui näpid käsitsi kõik läbi). Lisa rukkijahu, seemned, sool, õli, siirup ja nisujahu. Sega tainast hoolega, vaata, et tainatükke sisse ei jääks. Kergita kaetuna soojas kohas 45 minutit. Sega uuesti kõik läbi ja vajadusel lisa rukkijahu.
Tee käte vahel 14 pallikest ning pane küpsetuspaberile. Raputa peale seemneid. Kergita rätiku all 30 minutit. Soojenda ahi 230 kraadini, pane pätsid ahju ja küpseta ahju keskosas umbes 12 minutit. Pätsid peavad pealt olema kauni pruuni välimusega.
Ahjust välja võttes keera pätsid märja küpsetuspaberi sisse ning siis omakorda niiske rätiku sisse.