Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Toitumisspetsialistide nõuanded, kuidas soolatarbimist vähendada

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Linda Pärn
Copy
Soola tasub tarbida mõõdukalt.
Soola tasub tarbida mõõdukalt. Foto: Panther Media / Scanpix

Teame, et liigne soola tarbimine ei mõju tervisele hästi. Paljud ei suuda siiski soolale ei öelda ning nende arvates on soolata toit maitsetu. 

Nestlé instituudi toitumisteadlaste hinnangul tarbivad inimesed soola liiga palju, mõtlemata, et seda võiks vähendada. Tagasihoidlikus koguses soola tarbimine ei tee halba, tegelikult on soolas sisalduvad naatrium ja kloor eluks vajalikud toitained ning seetõttu ei peaks soola tarbimist täielikult eirama.

Teadlaste hinnangul aitab piisava koguse soola tarbimine ennetada südame- ja veresoonkonnahaiguste teket, neeruhaigusi ja vähkkasvajaid. Oluline on endale teadvustada, et paljud toidud sisaldavad juba ise soola. Näiteks sajas grammis leivas on 2-3 grammi soola, mis on peaaegu pool päevasest soovitatavast kogusest. Siit leiad seitse nõuannet, mida järgides saab lihtsalt soola tarbimist vähendada.

Tea, kuidas alustada

Soolatarbimist on raske vähendada, kui ei teata, palju soola päevas üldse tarbida võib. Maailma terviseorganisatsioon soovitab päevas tarbida alla 5 grammi päevas, mis võrdub umbes ühe teelusika täiega. Seda peaks ka tarbimisel arvestama. Silmas tuleb aga pidada, et iga inimene on erinev ja seetõttu erineb ka tarbimisvajadus. 

Maitse enne soola lisamist

Paljud lisavad soola juba automaatselt enne toidu maitsmist. Oluline on aga sellest halvast harjumusest loobuda ja alati toitu kõige pealt maitsta. Võibolla ei peagi soola enam lisama.

Poodle arukalt

Oluline on pöörata tähelepanu oma toidukorvi sisule. Uuri oma lemmiktoodete silte ning loobu nendest, kus on soolasisaldus kõrgem. Tänapäeval pakuvad tootjad ka laia valikut madala soola sisaldusega tooteid.

Naudi toidu naturaalset maitset

Ei tasu arvata, et väiksema soolasisaldusega toidud ei ole maitsvad. Toitumisteadlaste hinnangul harjub inimese maitsemeel kiiresti ja peagi ei tundu vähemsoolased toidud enam maitsetud. Vähenda järk-järgult toiduvalmistamisel soola kogust.

Avasta enda jaoks uued retseptid

Internetis otsides ja kokaraamatuid sirvides leiab vähese soolasisaldusega retsepte. Vali oma lemmikud ja proovi neist valmistada maitsvaid toite.

Näpuotsa täis soola ja mitte rohkem

Paljudes toiduretseptides on kirjas, et toitu valmistades tuleks lisada näpuotsa täis soola. Paljud inimesed aga lisavad rohkem, kui vaja oleks. Lisa toiduvalmistamise käigus nii vähe soola kui võimalik. Inimesed võivad vajadusel söögilauas ise hiljem valmis toitu maitsestada.

Avasta erinevad maitseained

Sool ei ole ainus viis, kuidas toitu maitsestada. Avasta enda jaoks ürdid, vürtsid ja teised naturaalsed maitseained, mis asendavad soola.

Tagasi üles