Seega võib inimene saada erisugust, kohati ka vastukäivat informatsiooni sellest, mida oleks parim oma tervise heaks teha.
Mis eristab riiklikke toidusoovitusi?
Soovituste koostamisel, mis on välja töötatud riigi- ja avaliku sektori poolt, on arvestatud eelkõige tõenduspõhisusega ja tehtud koostööd paljude oma eriala esindajatega ning need arvestavad erinevaid toitumisega seotud probleeme ja aspekte terviklikult.
Riiklike toidusoovituste koostamisel arvestatakse ka meie kliima, kohapealse põllumajanduse, elanikkonna sissetulekute ja tarbimisharjumustega, aga ka ohutuse küsimustega ning leitakse soovitatavad lahendused, mis kõige enam vastavad meie keskkonnale, inimeste võimalustele ja harjumustele.
Võrreldes erinevaid püramiide, on olulised põhimõtted neil siiski sarnased – liikumise vajalikkust on rõhutatud ka riiklikus püramiidis, samuti täisteraviljade, puu- ja köögiviljade ning kala olulisust meie toidulaual. Liha, maiustusi, lisatavaid toidurasvu ja rafineeritud tooteid tarbitakse Eestis enam kui on soovitatav ja mõlemad püramiidid toetavad suunda, et neid tarbitaks vähem või tehtaks toidurühma siseselt õigemaid valikuid.
Kartul on meie toidulaual esikohal
Uuringud on näidanud, et toitumisharjumuste muutmine on pikaajaline protsess ning see peaks toimuma pigem väikeste muudatustena tervislikuma toidu suunas, mitte kardinaalselt.
Eesti Statistikaameti leibkonnauuringute andmetel on Eesti inimese toidulaual esikohal just kartul, millele järgnevad piim ja leib. Seetõttu vajab kartulit puudutav soovitus kahtlemata väga olulist teaduskirjanduse analüüsi ja põhjendatust, enne kui kuulutada kartul n-ö rämpstoiduga ühte gruppi kuuluvaks.
Kartul on meile oluliseks C-vitamiini ja kaaliumi allikaks, mis arvestades meie suurt naatriumitarbimist ja kõrget suremust südame-veresoonkonnahaigustesse on väga oluline. Samuti näiteks kala tarbimise soovituse andmisel tuleb arvestada selle võimalikku saasteainete sisaldust. Inimese energiavajadus sõltub ikka peamiselt viiest komponendist: sugu, vanus, pikkus ja kaal ning kehaline aktiivsus.
Loomulikult on toidupüramiid ajas arenev sümbol ning uute teadusuuringute tulemuste valguses võib olla vajadus üle vaadata ka soovitused ja juhised. Teiste arenenud riikide eeskujul kavandab Tervise Arengu Instituut iga viie aasta möödudes riigi poolt tunnustatud soovituste ja juhiste ülevaatamist ning sellega on järjekordselt kavas alustada aastal 2011.