Raamatust «Vegan. Hooliv ja maitsev elu» leiab lugeja põhjaliku ülevaate veganluse tagamaadest, teaduslikud toitumissoovitused, arsti ja toitumisnõustaja arvamused, nipid vegan-elustiili järgimiseks, intervjuud veganitega ja muud huvitavat. Raamatu lõpuosas on katsetamiseks põnevaid vegantoidu retsepte.
Riisisalat karri ja apelsiniga
Riisisalat karri ja apelsiniga (gluteenivaba)
- 500 g pruuni või valget (sõmerat või pikateralist) riisi
- 1 purk konserveeritud kikerherneid või 1 kruusitäis keedetud kikerherneid
- 1,5 kruusi sojamajoneesi (soovi korral võid osa sojamajoneesist asendada maitsestamata sojajogurtiga)
- 1 keskmine sibul
- 2 toorest porgandit
- 1 õun
- 1 lühike või pool pikka kurki
- 1 apelsini värskelt pressitud mahl ja veidi värsket riivitud apelsinikoort
- veidi taimeõli
- 1 tl karripulbrit
- näpuotsatäis jahvatatud vürtsköömneid
- pool tl kurkumit
- veidi tšillipipart või Cayenne’i pipart
- soovi korral mõnda indiapärast maitseainesegu
- soola
Keeda riis kerges soolvees pehmeks, kuid mitte pudruks, vala sõelale ja nõruta külma vee all. Tõsta riis suuremasse kaussi, lisa paar teelusikatäit taimeõli ja sega läbi.
Valmista ette teised salati koostisosad: riivi porgandid jämeda riiviga, koori ja tükelda kurk, sibul ja õun, nõruta kikerherned ja lisa riisile. Lisa maitseained, apelsinimahl ja -koor ning majonees. Sega hoolega läbi ja lase enne serveerimist vähemalt pool tundi külmikus seista.
Sellest kogusest saad üsna suure portsu salatit, millest peaks jätkuma 6–7 inimesele.
***
Raamatu «Vegan. Hooliv ja maitsev elu» autoriteks on Kadri Aavik, Anniina Ljokkoi ja Minna Toots, kirjastajaks Tammerraamat. Raamatu esitlus leiab aset laupäeval, 28. veebruaril kell 16:00 Tallinnas Viru Keskuse Rahva Raamatus.